Selaković odgovorio Tanji Fajon: Apsurdno je da Slovenija ima legitimniji interes na KiM od Srbije

Selaković odgovorio Tanji Fajon: Apsurdno je da Slovenija ima legitimniji interes na KiM od Srbije

Ako je nešto apsurdno, onda je to stanovište da Slovenija ima veći i legitimniji interes na Kosovu i Metohiji nego Srbija, čija je Kosovo i Metohija autonomna pokrajina, a na osnovu poruka koje ovih dana dolaze iz LJubljane mogao bi se steći utisak da neki tamošnji politički činioci tako misle, ocenio je šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

Selaković je tako reagovao na izjavu ministarke spoljnih poslova Slovenije Tanje Fajon koja je nazvala apsurdnom izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Slovenija narušila teritorijalni integritet Srbije priznavanjem nezavisnosti Kosova.

To što je, kako navodi Selaković, Srbija odlučila da ne problematizuje ovo pitanje u odnosima sa Slovenijom, sa kojom želimo da imamo partnerske, stabilne i obostrano korisne odnose, ne znači da odobravamo i da ćemo ikada odobravati poziciju Slovenije kada je reč o našoj južnoj pokrajini.

Ukoliko smo se složili da se ne slažemo po ovom, za Sloveniju sporednom, a za Srbiju ključnom državnom i nacionalnom pitanju, onda je, kako je naveo Selaković, potrebno pokazati i malo diplomatskog takta i ne dirati Srbiju tamo gde je najosetljivija.

Prema njegovim rečima, to je minimum pristojnosti koji mora da pokaže neko ko želi da neguje partnerske odnose sa Srbijom.