SAD pokrenule „Kinesku kuću“

SAD pokrenule „Kinesku kuću“

Američki državni sekretar Antoni Blinken najavio je pokretanje nove „Kineske kuće“ u okviru Stejt departmenta, koju čini tim diplomata fokusiranih na koordinaciju politike za suprotstavljanje Pekingu. Diplomata je predstavio novi tim tokom govora u četvrtak na Univerzitetu Džordž Vašington.

„Obim i obim izazova koji postavlja Narodna Republika Kina testiraće američku diplomatiju kao ništa što smo ranije videli“, rekao je Blinken. „Odlučan sam da našem odeljenju i našim diplomatama dam alate koji su im potrebni da se suoče sa ovim izazovom, kao deo mog programa modernizacije“, rekao je on, opisujući novo telo kao „integrisani tim na nivou odeljenja“ koji će raditi sa Kongresom gde je potrebno.

Šef Stejt departmenta je insistirao da promena smera, sa ciljem da se Kina stavi na nišane američke spoljne politike, čak i kada Vašington ulaže milijarde dolara u rat u Ukrajini, nije u vezi sa jačanjem sukoba sa Kinom.

„Ne tražimo sukob ili novi hladni rat. Naprotiv, odlučni smo da izbegnemo i jedno i drugo“, rekao je Blinken.

Umesto toga, strategija SAD je da „investiraju, usklade, nadmeću se“ sa onim što je Blinken nazvao „verovatno najvažnijim odnosom koji imamo u svetu u budućnosti“. On je takođe nazvao Kinu „najozbiljnijim dugoročnim izazovom međunarodnom poretku“.

„Ulagaćemo u temelje naše snage kod kuće – našu konkurentnost, inovativnost i demokratiju. Uskladićemo naše napore sa našom mrežom saveznika i partnera, delujući sa zajedničkim ciljem i zajedničkim ciljem. I koristeći ta dva ključna dobra, takmičićemo se sa Kinom u odbrani naših interesa i izgradnji naše vizije za budućnost“, rekao je šef diplomatije.

Dok je Bajdenova administracija udvostručila svoju ‘politiku jedne Kine’, upozoravajući Peking na bilo kakve radnje koje bi mogle biti shvaćene kao narušavanje nezavisnosti Tajpeja, Blinken je insistirao da se pristup Vašingtona nije promenio – umesto toga, to je bila „rastuća prinuda Pekinga” i „ sve provokativnija retorika i aktivnost” koja je destabilizovala region.

SAD ostaju „posvećene intenzivnoj diplomatiji uz intenzivnu konkurenciju“, rekao je Blinken, insistirajući da „ne možemo dozvoliti da nas nesuglasice koje nas dele spreče da krenemo napred prema prioritetima koji zahtevaju da radimo zajedno za dobro naših ljudi i dobro sveta“.

Blinken je prvobitno trebalo da preda adresu početkom maja pre nego što mu je dijagnostikovan Covid-19. Umesto toga, njegov govor je usledio nakon četvorodnevnog putovanja predsednika Džoa Bajdena u Aziju, u kojem je glavnokomandujući posetio Južnu Koreju i Japan.