Umro je zvezda ‘Goodfellas’ i glas ‘GTA: Vice City’

Umro je zvezda ‘Goodfellas’ i glas ‘GTA: Vice City’

Glumac Rej Liota, najpoznatiji po ulozi mafijaša u filmu ‘Dobri momci’ i bejzbol legende u filmu ‘Polje snova’, kao i po tome što je oglašavao glavni lik u filmu ‘Grand Theft Auto: Vice City’, preminuo je u četvrtak u dobi od 67. Glumac je snimao u Dominikanskoj Republici i umro je u snu, prema više izveštaja.

Liotina prva velika holivudska uloga bila je Džoa Džeksona bez obuće u filmu „Polje snova” (1989), ali je njegov veliki uspeh igrao mafijaša Henrija Hila u filmu „Dobri momci” (1990) Martina Skorsezea, pored Džoa Pesija i Roberta De Nira.

„Ako imate jedan film koji ljudi pamte, to je sjajno. Ako imate dva, to je fantastično“, rekao je on za Gardijan u intervjuu 2021.

Postao je holivudski karakterni glumac, igrao je više uloga na sceni i televiziji, kao i davao glasove za animirane filmove i video igrice kao što je hit Rockstar Games iz 2002. „Grand Theft Auto: Vice Citi“.

Liotina najnovija glavna uloga bila je u filmu ‘The Mani Saints of Nevark’ (2021), prekuelu HBO hit serije ‘The Sopranos’, u kojoj je prethodno odbio ulogu jer u to vreme „nije želeo da uradi još jednu mafijašku stvar.”

Rođen u Nju Džersiju, napušten je kao beba i odgajan u škotsko-italijanskoj porodici. Iza njega su ostala verenica Džejsi Nitolo i ćerka Karsen, iz prethodnog braka sa glumicom i producentkinjom Mišel Grejs.