Radulović: Vlast falsifikovala 600.000 glasova „da“ na referendumu

Radulović: Vlast falsifikovala 600.000 glasova „da“ na referendumu

Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je da je vlast Srpske napredne stranke (SNS) „falsifikovala“ 600.000 glasova „da“ na referendumu o promeni Ustava Srbije u delu o pravosuđu održanom u nedelju.

Republička izborna komisija saopštila je ranije da je za ponuđen odgovor „da“ na referendumsko pitanje izjasnilo se 1.170.406 glasača, a za „ne“ glasalo 769.481 građanin.

Na konferenciji za novinare u centrali DJB, Radulović je rekao da se, kada se oduzme 600.000 „falisifikovanih“ glasova, dobije rezultat da promena Ustava Srbije nije prošla.

Radulović je kazao, pozivajući se na analizu zapisnika svih 8.150 biračkih mesta u Srbiji koju je sproveo DJB, da je na 3.932 njih utvrđeno falsifikovanje glasova i da je to dovoljni pravni osnov za „obaranje“ referenduma.

Naveo je da je utvrđeno da je u nedelju „masovno falisfikovanje“ glasova izvedeno između 18 i 20 sati, nakon što su u SNS stigle nepovoljne izlazne ankete.

Potpredsednik DJB Vojin Biljić izjavio je da je taj pokret podneo krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu protiv nepoznatih lica, članova biračkih odobra zbog navodnog falsifikovanja glasova, a RIK-u prigovor za 3.932 „sporna“ biračka mesta.

„Smatram da ovako nešto ne sme da prođe tek tako. Nakon podnošenja prijave i prigovora, RJT i RIK ne mogu da se izvuku i prebace odgovornost na nekog drugog“, ocenio je on.