Vučić se obratio liderima Evrope povodom mogućeg prijema Kosova u Savet Evrope

Vučić se obratio liderima Evrope povodom mogućeg prijema Kosova u Savet Evrope

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je uputio pisma nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, kao i drugim liderima, povodom najave mogućeg prijema Kosova i Metohije u Savet Evrope. Ministar finansija Siniša Mali je izjavio da ovo pokazuje odlučnost Srbije da se ne preda.

„Ekonomski smo jaki i tu sam veliki optimista, ali pritisci kojima je Srbija trenutno izložena narušavaju taj optimizam. Nikada nisu bili veći pritisci“, rekao je Mali za TV Hepi.

Mali je naglasio da su razlozi za zabrinutost objektivni, ističući probleme u regionu, situaciju na Kosovu i Metohiji, kao i pitanje sankcija Ruskoj Federaciji. Takođe je upozorio na moguće donošenje rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

Predsednik Vučić je sinoć nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske izjavio da će se Srbija boriti do poslednjeg trenutka protiv prijema tzv. Kosova u Savet Evrope i nacrta rezolucije o Srebrenici. Ova izjava dodatno potvrđuje odlučnost Srbije da se suprotstavi eventualnim promenama u statusu Kosova i Metohije.