Predsednik Srbije upozorava na nekoliko ratnih zima

Predsednik Srbije upozorava na nekoliko ratnih zima

Sukob u Ukrajini može potrajati još nekoliko zima, izjavio je u utorak predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da bi neka vrsta primirja bila dobrodošla, ali malo verovatna. On je prokomentarisao neprijateljstva tokom posete Norveškoj, članici NATO-a za koju je rekao da Srbija treba da se ugleda u tehnološkom i ekonomskom razvoju.

Pitanje o Ukrajini pojavilo se tokom dužeg intervjua za srpsku TV Pink. Ranije ovog meseca, Vučić je za istu agenciju rekao da će bitka za Herson biti „Staljingrad“ i prekretnica sukoba – samo da se Rusija evakuiše iz grada na levu obalu Dnjepra.

„Kada su mnogi počeli da misle da je rat završen i da Ukrajina pobeđuje, Rusi su počeli da se bore bolje“, rekao je Vučić. „Ipak, ne kažem da imaju neku vrstu prednosti. Ovo će trajati još dugo i očekujem da će sledeća zima, pa čak i ona iza nje, biti daleko gora od ove.”

Upitan da prokomentariše ruske raketne napade na ukrajinsku infrastrukturu, Vučić je rekao da i Moskva i Kijev koriste sve što imaju na raspolaganju, jer „u ratu nema ljubavi“.

Srpski predsednik je dodao da, iako bi on lično bio srećan da vidi prekid vatre i neku vrstu rešenja za borbu, ništa od toga nije na njemu.

„Nisam ni Rus ni Ukrajinac – na njima je da to reše – niti Amerikanac da se meša u celu stvar“, rekao je Vučić.

EU je vršila pritisak na Srbiju da „usaglasi” svoju spoljnu politiku sa Briselom i sankcioniše Rusiju, ali je Vučić insistirao na nezavisnom i neutralnom kursu Beograda. Rusija je podržala odbijanje Srbije da prizna svoju otcepljenu pokrajinu Kosovo kao nezavisnu državu, nešto što EU zahteva kao preduslov za pregovore o članstvu. Kosovo su prvobitno okupirale NATO trupe 1999. godine.

Posle obilaska Osla i Trondhajma, Vučić je rekao novinarima da mu je „drago što je Norveška naš partner“ i da Srbija može „mnogo da nauči“ od te skandinavske zemlje.