Vučić: Srbija mora da ide ka EU, iako ne uvodi sankcije Rusiji

Vučić: Srbija mora da ide ka EU, iako ne uvodi sankcije Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da pritisak na zemlju da se pridruži sankcijama Rusiji ne bi trebalo da stane na put daljem putu ka Evropskoj uniji, prenose Novosti.

Predsednik Srbije je naveo da je od 27 zemalja članica EU, 16 direktno ili indirektno pozvalo na pridruživanje sankcijama Rusiji uvedenim zbog invazije na Ukrajinu u punom obimu.

„Vidim da je u našoj zemlji dosta histerije protiv EU, ali ne treba da mislimo da možemo da imamo bolje partnere nego u EU, ili da idemo drugim političkim putem. Ne zaboravimo da novac koji imamo, mi dugujemo mnogo investicija, od kojih je većina iz EU, i podršku koju pruža EU“, rekao je Vučić.

On je podsetio da u stranim kompanijama u Srbiji radi 300.000 ljudi, a još 500.000 je indirektno uključeno u njihovu delatnost, a većina tih kompanija su evropske.

„Iako ne žele da čuju koliko je važno da sami odlučujemo o sankcijama ili koliko su nam važni Kinezi ili Rusi, mi nastavljamo da se krećemo evropskim putem“, rekao je predsednik Srbije.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, samo 20 odsto Srba podržava kretanje zemlje ka Evropskoj uniji, dok se 30 odsto tome direktno protivi.

Ranije je Aleksandar Vučić tvrdio da Srbija mnogo pati zbog odbijanja da uvede sankcije Rusiji. I pored toga što bi se u slučaju njihovog uvođenja „živelo deset puta bolje“, Srbija će ovaj korak potpuno izbeći.

Treba napomenuti da je početkom juna predsednik Srbije priznao da njegova zemlja jedina neće napredovati na putu pristupanja EU u junu, uprkos činjenici da je napredak u tom pravcu u interesu zemlje.