Fon der Leyen upozorila desničare u Italiji

Fon der Leyen upozorila desničare u Italiji

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je Italiju uoči parlamentarnih izbora na posledice ako odstupi od demokratskih principa, a lider Lige Mateo Salvini, čija je stranka deo konzervativnog saveza, opisao je takve komentare kao „sramnu aroganciju“.

Fon der Lajen ovo upozorenje šalje Italiji uoči parlamentarnih izbora zakazanih za nedelju u toj zemlji, na kojima se očekuje pobeda desničarskog bloka, koji predvodi novinarka Đorđa Meloni.

Odgovarajući na pitanje na Univerzitetu Prinston u Sjedinjenim Državama, Fon der Lajen je istakla zabrinutost u nekim evropskim prestonicama i nagovestila da bi odnosi između Brisela i Rima mogli postati turbulentni ako Meloni i njeni partneri obezbede pobedu.

Dodaje da će Evropska unija „sarađivati sa svakom demokratskom vladom koja želi da sarađuje”, prenosi Rojters.

„Imamo načina da rešimo problem, pomenuo sam Mađarsku i Poljsku, ako stvari krenu u problematičnom pravcu“, rekla je Fon der Lajen.

Rojters ocenjuje da je Fon der Lajen mislila na preporuku EK da obustavi skoro 7,5 milijardi evra finansiranja Mađarske zbog korupcije, što je prvi takav slučaj u EU.

EU je uvela meru finansijskih sankcija pre dve godine kao odgovor na, kako kaže, podrivanje demokratije u Poljskoj i Mađarskoj.

Salvini, čija je stranka deo konzervativne alijanse koju predvodi Meloni, opisao je komentare Fon der Lajen kao „sramnu aroganciju“.

„Šta je ovo, pretnja? Poštujte slobodan, demokratski i suveren glas italijanskog naroda“, napisao je Salvini na Tviteru.

Portparol EK Erik Mamer rekao je novinarima u Briselu da Fon der Lajen ne želi da se meša u italijansku politiku.

„U njemu je naglašena uloga Komisije kao čuvara [evropskih] sporazuma u ​​vezi sa vladavinom prava“, objasnio je Mamer.