Više od 140 država članica UN glasalo za ukrajinsku formulu mira

Više od 140 država članica UN glasalo za ukrajinsku formulu mira

Rezolucija pod nazivom „Principi Povelje Ujedinjenih nacija koji naglašavaju sveobuhvatan, pravedan i trajni mir u Ukrajini“ usvojena je na vanrednoj posebnoj sednici Generalne skupštine UN.

Rezolucija je usvojena sa 141 glasom za, 7 protiv i 32 uzdržana, javlja dopisnik Ukrinforma iz Njujorka.

Protiv su glasale Rusija, Belorusija, Severna Koreja, Eritreja, Mali, Nikaragva, Sirija.

Među državama koje su bile uzdržane su Kina, Indija, Pakistan, Kuba, Iran, Kazahstan, Jermenija, Južna Afrika.

Rezolucija od jedanaest tačaka „podvlači potrebu za postizanjem, što je pre moguće, sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini u skladu sa principima Povelje Ujedinjenih nacija“ i poziva države članice i međunarodne organizacije da „udvostruče podrška diplomatskim naporima“ da se to postigne.

Dokument ponovo potvrđuje svoju posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i ponavlja svoj zahtev da Ruska Federacija „odmah, potpuno i bezuslovno“ povući sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine.

Generalna skupština poziva na potpunu razmjenu ratnih zarobljenika, oslobađanje svih protivzakonito zatočenih lica i povratak svih interniranih i prisilno premještenih i deportovanih civila, uključujući djecu.

Pored toga, rezolucija poziva na hitan prekid napada na kritičnu infrastrukturu Ukrajine i bilo kakvih namernih napada na civilne objekte, uključujući i one koji su rezidencije, škole i bolnice.

U dokumentu se naglašava potreba da se obezbedi odgovornost za najteže zločine po međunarodnom pravu počinjene na teritoriji Ukrajine kroz odgovarajuće, pravične i nezavisne istrage i krivično gonjenje na nacionalnom ili međunarodnom nivou.

Ranije je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio da rezolucija Generalne skupštine UN o miru u Ukrajini pokriva ključne tačke mirovne formule koju je izneo predsednik Zelenski.

Kako je saopšteno, Generalna skupština UN usvojila je 2. marta 2022. rezoluciju „Agresija na Ukrajinu“ kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i zahteva da Ruska Federacija odmah povuče svoje trupe sa teritorije Ukrajine. Rezoluciju su podržale 143 zemlje.

Generalna skupština je 24. marta 2022. usvojila rezoluciju pod nazivom „Humanitarne posledice agresije na Ukrajinu“ sa 140 glasova za.