Jermak najavljuje forum za sankcije u Kijevu

Jermak najavljuje forum za sankcije u Kijevu

Šef kabineta predsednika Andrij Jermak najavio je forum o sankcijama u Kijevu.

„U okviru ovog događaja nastavićemo da radimo na unapređenju restriktivnih mehanizama protiv terorističke države koja je izazvala čitavu međunarodnu zajednicu. Pozivam vas da se pridružite njenom radu“, rekao je Jermak obraćajući se na sastanku Foruma koordinatora sankcija u Brisel putem video linka, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Jermak je ukazao na potrebu da se nastavi sa oduzimanjem mogućnosti Rusiji da nastavi svoj agresorski rat protiv Ukrajine. On je izrazio uverenje da zajednička politika ekonomskog pritiska na Rusiju deluje.

„Sankcije su efikasno sredstvo u suočavanju sa zemljom agresorom. One Rusiji oduzimaju novac za nastavak rata i slabe njenu vojnu moć“, rekao je šef kabineta predsednika.

On je zahvalio svim partnerima na radu na koloseku sankcija u protekloj godini, dodajući da su zajednički napori omogućili da se smanje ruski prihodi od nafte i gasa i značajno oslabi njen vojni i industrijski potencijal.

Jermak je takođe pohvalio inicijative vezane za sankcije ruskim propagandistima. On je napomenuo da efikasnost sankcija zavisi od sinhronizacije, sistematičnosti, odlučnosti i kreativnosti u njihovom izricanju i primeni.

Prema rečima šefa kabineta predsednika, potencijal pojedinih mehanizama sankcija nije iscrpljen, a ovi mehanizmi zahtevaju dodatne napore za implementaciju.

Dalje sankcije bi trebalo da utiču na Rosatom jer je ova kompanija direktno umešana u akte agresije i ucene. Takođe je neophodno lišiti Rusku Federaciju prihoda od trgovine dijamantima.

„Rusija aktivno radi na izbegavanju izolacije. Teroristička država preorijentiše svoje proizvođače na nova tržišta. Menja logističke rute. Angažuje treće zemlje kao posrednike da bi obezbedila trgovinske operacije“, rekao je Jermak.

On je dodao da Međunarodna ekspertska grupa Jermak-Mekfol radi na novim formatima za praćenje poštovanja sankcija i novom planu za jačanje sankcionih ograničenja Rusiji.