Velika Britanija: Uslovi za ukidanje sankcija Rusiji

Velika Britanija: Uslovi za ukidanje sankcija Rusiji

Premijer Džonson kaže da prekid vatre nije dovoljan, Rusija mora da „preokrene kurs” u Ukrajini.

Londonu će biti potrebno više od prekida vatre u Ukrajini da ukine sankcije Rusiji, rekao je britanski premijer Boris Džonson svom kabinetu u utorak, insistirajući da Moskva mora u potpunosti da promeni svoju politiku prema svom susedu.

Pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina „mora biti pojačan i daljim ekonomskim merama i pružanjem vojne pomoći kako bi se osiguralo da Rusija u potpunosti promeni kurs“, rekao je Džonson svojim ministrima, rekao je njegov portparol.

Ministarka inostranih poslova Liz Trus rekla je za Sandej Telegraf ranije ove nedelje da bi sankcije „trebalo da dođu samo potpunim prekidom vatre i povlačenjem, ali i obavezama da neće biti dalje agresije“.

Džonsonovi komentari su usledili kada su se ruski i ukrajinski pregovarači sastali u Turskoj da razgovaraju o „praktičnoj fazi“ pregovora, rekao je zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin. On je rekao novinarima da strane pripremaju sporazum o „neutralnosti i nenuklearnom statusu Ukrajine“ i da Kijevu zauzvrat daju bezbednosne garancije.

U znak dobre vere, Rusija namerava da „drastično“ deeskalira vojnu aktivnost u blizini Kijeva i Černigova na severu Ukrajine, najavio je i Fomin. Međutim, nije bilo reči o bilo kakvom prekidu vatre.

London i Vašington predvodili su uvođenje širokog embarga na rusku robu, usluge, imovinu, bankarske rezerve, transakcije, pojedince i vladine zvaničnike.

Iako SAD insistiraju da je „svet“ sankcionisao Rusiju, embargo je ograničen na saveznike Vašingtona u NATO-u, plus Australiju, Japan i Južnu Koreju.

Moskva je poslala svoje trupe u Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donjecka i Luganska od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom ponovo zauzme Donbas.