Uspeh turskih dronova u Ukrajini i priprema za azijski market

Uspeh turskih dronova u Ukrajini i priprema za azijski market

Nova beba lemura rođena u Kijevskom zoološkom vrtu u glavnom gradu Ukrajine nazvana je „Bajraktar“, objavio je gradonačelnik i bivši šampion u boksu u teškoj kategoriji Vitalij Kličko u postu na Telegramu ranije ovog meseca.

Prugasti lemur je dobio ime po dronu turske proizvodnje koji je ponovo u centru pažnje sveta zbog svog uspeha na bojnom polju. Kao i u Azerbejdžanu, Siriji i Libiji, video snimci naoružanog Bajraktara TB2 koji vadi ruske tenkove, oklopna vozila i odbrambene sisteme zemlja-vazduh široko su deljeni na društvenim mrežama.

Bairaktar ​​je ime porodice iza Baikar Defense, proizvođača dronova. Glavni tehnološki direktor Selčuk Bajraktar ​​je zet turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Dok turske bespilotne letelice možda neće na kraju odbiti produženi ruski napad, činjenica da su nanele bol konvojima u invaziji iznenadila je vojne analitičare. Iako je TB2 zbrisao jermenske tenkove u Azerbejdžanu 2020. godine, stručnjaci su sumnjali da li bi dron mogao da uspe i protiv moderne vojske poput ruske.

Ovaj članak je iz Nikkei Asia, globalne publikacije sa jedinstvenom azijskom perspektivom o politici, ekonomiji, biznisu i međunarodnim poslovima. Naši dopisnici i spoljni komentatori iz celog sveta dele svoje poglede na Aziju, dok naš odeljak Asia300 pruža detaljnu pokrivenost 300 najvećih i najbrže rastućih kompanija na berzi iz 11 ekonomija van Japana.

Očekuje se da će ovo biti blagodat za prodaju kompanije u nastavku. Otkako je dron prvi put izvezen u Katar 2018. godine, TB2 je obezbedio 19 izvoznih poslova, uključujući Turkmenistan i Kirgistan. Samo u poslednja tri meseca dodato je šest novih ugovora.

Sada je turska industrija dronova uprla oči u Aziju.

„Kina neće biti voljna da prodaje bespilotne letelice mnogim azijskim zemljama u svom susedstvu i mi pružamo tim zemljama bolju opciju“, rekao je Haluk Bajraktar, izvršni direktor odbrane Bajkara i stariji brat Selčuka, za Nikkei Asia. „Pokazuju veliko interesovanje.“

Baikar trenutno radi na dronu TB3 sledeće generacije koji može da poleti i sleće sa nosača aviona, pristaništa za sletanje helikoptera (LHD) ili plovila klase LHD. Planira da predstavi prvi TB3 2022. pre nego što TCG Anadolu, prvi turski brod klase LHD, bude pušten u rad do kraja godine.

Ismail Demir, najviši zvaničnik Turske koji nadgleda odbrambenu industriju, rekao je lokalnim medijima da će TCG Anadolu biti dizajniran za držanje 50 do 110 dronova, u zavisnosti od konfiguracije.
Tri Bairaktar ​​TB3 na palubi broda TCG Anadolu na moru

Haluk Bairaktar ​​vidi potencijal za kupce dronova u Aziji.

„Nadolazeći TB3 će odlično odgovarati japanskim platformama klase Izumo“, rekao je on, misleći na višenamenski razarač u zemlji, koji analitičari nazivaju de fakto nosačem aviona. Preklopljena krila drona omogućiće nosaču da ih drži više od aviona sa fiksnim krilima.

„Japan bi trebalo da nabavi naoružane dronove što je pre moguće“, dodao je on.
Japanski razarač Izumo na moru sa posadom

Baikar nije jedini turski proizvođač dronova. Turkish Aerospace Industries (TAI), još jedna velika odbrambena kompanija, postigla je u novembru osnovni sporazum sa Kazahstanom za svoje dronove Anka.

Krajem marta, TAI će prisustvovati 17. Azijskoj izložbi i konferenciji odbrambenih službi u Kuala Lumpuru, Malezija, gde će se takmičiti sa zemljama poput Kine i SAD u pobedi na tenderima za dronove.

Osetivši priliku, TAI je otvorio kancelariju u Selangoru prošlog novembra, na periferiji Kuala Lumpura. Ovo je deo prodora na azijska tržišta. Prošlog meseca, kompanija je otvorila veliki štand na sajmu u Singapuru, izlažući svoju tehnologiju dronova i druge ključne proizvode.

Aksungur, TAI-jeva naoružana bespilotna letelica sledeće generacije, koja se prošle godine pridružila inventaru turske vojske, može da leti 50 sati i ima opcije sonobuo, koje su retke za dron. Opremljen naprednim detektorima i senzorima, može da obavlja borbe protiv podmornica i misije pomorskog patroliranja — što je dobro za indo-pacifičke zemlje.

Ozgur Gulerijuz, izvršni direktor STM-a, drugog turskog odbrambenog izvođača, rekao je za Nikkei Asia da će njegova kompanija prisustvovati izložbi odbrane u Maleziji sa nizom proizvoda, uključujući jurišni dron Kargu.

„Vidimo interesovanje za našu municiju, uključujući Kargu, iz Azije i trenutno smo u kontaktu sa raznim azijskim zemljama“, rekao je Gulerjuz za Nikkei Asia.

U julu je STM najavio svoj prvi izvoz Kargua u neodređenu zemlju. Dron koristi turska vojska od 2018. godine.

U međuvremenu, Oriks, blog koji pokriva međunarodni odbrambeni sektor, objavio je da su i Malezija i Indonezija zainteresovane za turske dronove. Jedan od njegovih autora, Stijn Mitzer, u januaru je napisao da se veruje da Indonezija razmatra sletanje helikopterskih plovila (LPH) za narednu deceniju i da bi Bairaktar ​​TB3, sa svojim sklopivim krilima, mogao „omogućiti Indoneziji svoje prve [bespilotne] nosač aviona“.

Mitzer je rekao da bi kombinacija jeftinih LPH-ova i dronova „mogla da otvori potpuno nove mogućnosti indonežanskoj mornarici“.

Ako bi Indonezija kupila Baikarove Akinci ili TAI-jeve Aksungur bespilotne letjelice, to bi toj jugoistočnoj Aziji pružilo „sredstvo za dugotrajni udar“, dodao je on.

Lalu Muhamad Ikbal, ambasador Indonezije u Ankari, rekao je za veb-sajt turske odbrambene industrije u novembru: „Razgovaramo o mogućnosti nabavke dronova od Turske. Nadamo se da saradnja neće biti ograničena samo na snabdevanje, već [na] obezbeđivanje transfera tehnologije i uključivanje u buduće programe dronova.”

Turski dronovi testirani u borbi — bez politike izvoza — pomažu Turskoj da unapredi prodaju svojih dronova, kaže Arda Mevlutoglu, nezavisni analitičar odbrambene industrije. Takođe je popularna među klijentima otvorenost Turske za deljenje neke tehnologije putem opcija zajedničke proizvodnje, dodao je on.

U međuvremenu, sve oči su uprte u Ukrajinu.

Can Kasapoglu, direktor programa studija bezbednosti i odbrane u vodećem turskom istraživačkom centru Centru za ekonomiju i spoljnu politiku (EDAM), rekao je da video snimci sugerišu da Ukrajina koristi dronove uglavnom da bi pogodila ruske linije snabdevanja kako bi poremetila njihov rad.

On je napomenuo da sa trenutnim inventarom dronova u Ukrajini, navodno oko 20 jedinica, oni ne mogu sami da zaustave velike oklopne divizije ili brigade.

„Da je Ukrajina upravljala velikim brojem Akindžija, opremljenih težom municijom, moglo bi se odigrati drugačije“, rekao je Kasapoglu, misleći na Baikarove bespilotne letelice sledeće generacije. Sa rasponom krila od 20 metara, Akinci može da leti do 40.000 stopa i nosi ukupnu nosivost od 1,5 tona, uključujući oružje, kamere i senzore, što je 10 puta veći kapacitet od TB2.

Haluk Bairaktar ​​je rekao za Nikkei Asia da Akinci preuzimaju Baikarove sposobnosti u klasu američkih dronova MK-9 Reaper. Čak i bolje od toga, tvrdi on, napominjući da su novi dronovi kompanije opremljeni superiornom veštačkom inteligencijom.

TB2 ima maksimalno vreme emitovanja od 27 sati i može da leti na visini od 25.000 stopa, noseći laserski vođene bombe lokalno proizvedene. Baikar je rekao da je kompanija prošle godine izvezla naoružane i nenaoružane dronove u vrednosti od 664 miliona dolara.

Zapadni konkurent Baikara rekao je agenciji Frans pres da je TB2 uporediv sa puškom AK-47. „Turska je ponovo izmislila Kalašnjikov 21. veka“, rekao je takmičar, misleći na čuvenu sovjetsku pušku koja je postala glavno oružje izbora u mnogim sukobima širom sveta.

Izvor iz Baikara rekao je Nikkei Asia da je TB2 akumulirao 430.000 sati leta. Naročito nakon rata Azerbejdžana i Jermenije 2020. godine, kada je azerbejdžanska vojska svakodnevno koristila precizne udare tokom 44-dnevnog rata, mnoge azijske zemlje pokazale su interesovanje za dronove, rekao je izvor.