UN po prvi put postigle konsenzus o Ukrajini

UN po prvi put postigle konsenzus o Ukrajini

Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio saopštenje u petak u kojem podržava napore generalnog sekretara za traženje mirnog rešenja sukoba u Ukrajini, u prvom takvom ispoljavanju jedinstva od 24. februara. Sporazum Rusije pokazao je spremnost Moskve za diplomatiju, rekao je Meksiko, koji je koautor izjave.

„Savet bezbednosti izražava snažnu podršku naporima generalnog sekretara u potrazi za mirnim rešenjem“, navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Savet takođe „izražava duboku zabrinutost u vezi sa održavanjem mira i bezbednosti Ukrajine“ i „podseća da su sve države članice, prema Povelji Ujedinjenih nacija, preuzele obavezu da svoje međunarodne sporove rešavaju mirnim sredstvima“.

Dok AP navodi da tekst saopštenja ne sadrži fraze „rat“, „sukob“, „invazija“ ili „specijalna vojna operacija“, saopštenje za štampu Saveta bezbednosti se odnosi na „invaziju“ na Ukrajinu.

SAD su takođe zatražile od generalnog sekretara Antonija Gutereša da „u dogledno vreme“ održi brifing Savetu bezbednosti o ovom pitanju. Ceo sastanak u petak trajao je samo oko minut.

Podrška Rusije izjavi, koju su izradili Meksiko i Norveška, pokazuje spremnost Moskve za diplomatiju, rekao je za TASS stalni predstavnik Meksika u UN Huan Ramon de la Fuente Ramirez.

Gutereš je krajem aprila posetio Moskvu i Kijev. Do sada je uspešno organizovao dve evakuacije civila iz fabrike Azovstal u Mariupolju, gde su smešteni militanti „Azov” lojalni vladi u Kijevu i drugi ukrajinski borci.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su tako da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.