Ukrajinski poslanici podržavaju secesiju Čečenije

Ukrajinski poslanici podržavaju secesiju Čečenije

Ukrajinski poslanici Aleksej Gončarenko i Musa Magomedov predstavili su u ponedeljak zakon kojim pozivaju parlament zemlje da prizna suverenitet Čečenske Republike Ičkerije – otcepljene države koja je vodila dva rata sa Rusijom 1990-ih i 2000-ih.

Tekst nacrta rezolucije još nije dostupan na sajtu ukrajinskog parlamenta, ali je Gončarenko u objavi na Fejsbuku tvrdio da je Rusija počinila „nasilna ubistva [i] genocid“ u Čečeniji tokom Prvog i Drugog čečenskog rata.

Čečenski lider Ramzan Kadirov, čvrsti saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, „nastavlja politiku terora“, nastavio je Gončarenko.

Rezolucija je verovatno kolebljiv odgovor na rusko priznanje Donjecke i Luganske Narodne Republike u februaru, dva regiona ruskog govornog područja koji su proglasili nezavisnost od Ukrajine 2014. i koji su bili podvrgnuti osmogodišnjoj kampanji bombardovanja od strane kijevskih snaga kao odgovor .

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, čečenski lider Džohar Dudajev je jednostrano proglasio nezavisnost od Rusije, ispraznio zatvore u regionu i izjavio da više ne priznaje vlast Moskve. Organizovani kriminal je cvetao, a Dudajev je 1994. godine proglasio region Čečenskom Republikom Ičkerijom, proglasivši ga islamskom državom.

Posle dvogodišnjeg rata, Rusija je sklopila mir sa vladom Dudajeva, ali se bezakonje nastavilo. Kada su islamistički teroristi iz Republike 1999. ušli u ruski region Dagestana da bi vodili sveti rat, Rusija je ponovo intervenisala, ovoga puta odnevši odlučujuću pobedu protiv čečenskih separatista.

Sukob je skoro došao do potpunog kraja kada je Ramzan Kadirov preuzeo vlast 2007. Kadirov je krenuo stopama svog oca Ahmada Kadirova, koji se borio protiv Rusije tokom prvog rata, ali je promenio vernost i bio prvi predsednik Čečena Republika između 2003. i njegovog ubistva od strane islamista 2004. godine.

Čečenske specijalne snage „Ahmat“ trenutno se bore u Ukrajini zajedno sa ruskim trupama i vojnicima Donjecke i Luganske Narodne Republike. Čečenska Republika Ičkerija tehnički još uvek postoji u egzilu, iako njen suverenitet nije priznala nijedna strana sila od pada talibanske vlade u Avganistanu 2001.