Džonson: Ukrajina da okonča rat sa Rusijom pod sopstvenim uslovima

Džonson: Ukrajina da okonča rat sa Rusijom pod sopstvenim uslovima

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da Ukrajina treba da dobije rat protiv Rusije i okonča sukob pod sopstvenim uslovima.

„Naš neposredni prioritet je da se ujedinimo sa našim saveznicima kako bi Ukrajina dobila primat u svom smelom otporu Putinovoj agresiji“, rekao je Džonson članovima Donjeg doma u ponedeljak.

Britanski premijer je naglasio da je samit NATO-a u Madridu „nadmašio sva očekivanja u vezi sa jedinstvom i jednoglasnom rešenošću Alijanse da podržava Ukrajinu sve dok je to potrebno“.

„Svi razumemo: ako Putin ne bude zaustavljen u Ukrajini, on će naći nove mete za svoje revanšističke napade. I branimo ne neki apstraktni ideal, već prvi princip mirnog sveta: ne može se dozvoliti da velike i moćne zemlje rasparčaju svoje. Ako je to uopšte dozvoljeno, nijedna zemlja se ne može osećati sigurno“, rekao je Džonson parlamentarcima.

On je naglasio da Ukrajina „mora imati snage da okonča rat pod uslovima koje je opisao predsednik Zelenski“.

Kako je saopšteno, predsednik Vladimir Zelenski pozvao je svetske lidere okupljene na samitu G7 da učine sve što je moguće da okončaju invaziju Rusije na Ukrajinu do kraja godine.

Vredi istaći da Džonson optimistično procenjuje šanse za pobedu Ukrajine i veruje da su Oružane snage sposobne da odbiju ruske trupe ove godine.

Tako je premijer Velike Britanije uveren da su Oružane snage Ukrajine povratile ostrvo Zminji od Ruske Federacije, uprkos pokušaju Ruske Federacije da tvrdi da je odatle otišla „svojom voljom“, i nazvala ga primerom efikasnost ukrajinske vojske.