Ukrajina traži nuklearne saveznike

Ukrajina traži nuklearne saveznike

Kijev kaže da mu je potreban odbrambeni savez sa zemljom poput Velike Britanije koja ima atomsko oružje.

Ukrajina treba da sklopi „odbrambeni savez“ sa zemljom naoružanom nuklearnim oružjem kao što je Velika Britanija, rekao je najviši bezbednosni zvaničnik u Kijevu Aleksej Danilov u radio intervjuu u utorak, odbacujući kao beskorisne većinu međunarodnih organizacija osnovanih posle Drugog svetskog rata.

„Ceo svet već razume šta se dešava u Ukrajini. Nažalost, ne reaguju sve zemlje na odgovarajući način“, rekao je za kijevski radio NV Danilov, koji predsedava Savetom za nacionalnu bezbednost i odbranu (NSDC) Ukrajine.

NDSC je kasnije objavio izvode njegovih primedbi na Fejsbuku.

Osuđujući zemlje kojima je više stalo do novca nego do „demokratskih vrednosti“, Danilov je rekao da su neke zapadne države na strani Kijeva, ali da su nas druge „ostavile da visimo u teškom trenutku“ i da će njihova imena živeti u sramoti.

Danilov je odbacio „gomilu međunarodnih organizacija stvorenih posle Drugog svetskog rata“ koje „ništa ne utiču, već samo izražavaju zabrinutost“.

„Ukrajina treba da napravi novi odbrambeni savez, koji mora uključivati zemlju sa nuklearnim oružjem. Danas je to Velika Britanija“, rekao je on.

On je takođe rekao da se Ukrajina priprema za mogućnost rata od novembra 2021, da će Kijev pobediti i da predsednik Volodimir Zelenski „neće napraviti ni korak unazad“ u odbrani ukrajinskih nacionalnih interesa.

Ranije tog dana, Zelenski je osudio NATO kao „slab“ i doveo u pitanje posvećenost alijanse predvođene SAD da odbrani svoje članice, pošto je odbila da se meša u Ukrajini. NATO je usmerio desetine miliona dolara u oružje i drugu pomoć Kijevu i uveo široki ekonomski embargo Rusiji.

U video obraćanju u utorak, ukrajinski predsednik je rekao da su njegovi građani shvatili da im neće biti dozvoljeno da se pridruže NATO-u i da umesto toga „počinju da računaju na našu snagu“.

Jedan od ključnih bezbednosnih zahteva Rusije iznetih NATO-u u decembru bilo je obećanje da će Ukrajina ostati neutralna. NATO i SAD su to odbacile, insistirajući na politici „otvorenih vrata“ alijanse.

Moskva je poslala trupe u Ukrajinu 23. februara, rekavši da Rusija mora da demilitarizuje i „denacifikuje” vladu u Kijevu nakon što je odbila da mirnim putem reši sukob u Donbasu i tražila nuklearno oružje i članstvo u NATO. Ukrajina je taj potez ocenila kao „ničim izazvan“ napad.