Ukrajina spremna da kupi protivvazdušne sisteme na kredit, kaže Zelenski

Ukrajina spremna da kupi protivvazdušne sisteme na kredit, kaže Zelenski

Kijev je spreman da uzme kredite ili potroši „poslednji novac“ iz svog budžeta na protivvazdušno naoružanje.

Ukrajini je očajnički potrebno protivvazdušno oružje usred tekuće ruske ofanzive, rekao je predsednik Vladimir Zelenski u subotu na konferenciji za novinare sa stranim medijima. Kijev je opsežno istražio i odredio lokaciju naoružanja u zemljama od kojih bi se takvi sistemi mogli kupiti, rekao je Zelenski.

„Postoji protivraketna odbrana koja se može instalirati u zemlji. Ukrajina je otkrila gde se nalazi širom sveta. Detaljno, sve do skladišta“, rekao je on i dodao da je Kijev spreman da kupi takve sisteme od svakog ko je spreman da ih isporuči, bez obzira na troškove.

Spremni smo da kupimo [ove sisteme], spremni smo da uzmemo kredite, spremni smo da izvučemo poslednji novac iz našeg budžeta i da ga odmah damo.

Predsednik je takođe napravio nove napade na Zapad i njegovo oklevanje da uspostavi zonu zabrane letova iznad Ukrajine kako bi se suprotstavio tekućoj vojnoj ofanzivi Rusije. Neki političari na Zapadu bi odbacili tu ideju sve dok bomba ne udari u kafić u kojem sede, rekao je Zelenski.

Iako je Kijev više puta pozivao NATO alijansu predvođenu SAD da uvede zonu zabrane letova, blok je to odbacio, upozoravajući da bi svaki pokušaj da se to sprovede mogao dovesti u direktan sukob sa Rusijom.

Istovremeno, Zapad je pojačao isporuke oružja Ukrajini. To uključuje lake protivvazdušne sisteme, odnosno MANPAD-ove američke proizvodnje Stinger, kao i rakete Strela sovjetskog dizajna, koje još uvek čuvaju neke evropske zemlje.

Rusija je pokrenula ofanzivu velikih razmera protiv svog suseda krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska 2014-15, i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status tih regiona unutar ukrajinske države i da okončaju višegodišnji sukob na istoku zemlje.

Moskva je od tada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom i obeća da se neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.