Ukrajina otpustila kontroverznog ambasadora

Ukrajina otpustila kontroverznog ambasadora

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razrešio je ambasadora Andreja Melnika dekretom potpisanim u subotu. Poslednjih meseci, diplomata je izazvao više skandala visokog profila, pa čak i nemačkog kancelara Olafa Šolca označio kao „uvređenog jetrenjaka“.

Nikakvi razlozi za ovaj potez zvanično nisu dati. Melnik je otpušten sa svoje funkcije zajedno sa nekoliko drugih visokih diplomata, uključujući izaslanike zemlje u Indiji, Norveškoj, Finskoj i Češkoj.

O predstojećoj smeni Melnika ranije ove nedelje izvestio je nemački tabloid Bild, koji je sugerisao da bi diplomata mogao da preuzme novu funkciju u ukrajinskom ministarstvu spoljnih poslova, možda čak i da postane zamenik ministra spoljnih poslova.

„Andrej Melnik je veoma cenjen u Kijevu zbog svog rada“, rekao je za list neimenovani zvaničnik ukrajinske vlade.

Melnik se poslednjih meseci upleo u nekoliko skandala visokog profila. Nedavno je ambasador više puta branio Stepana Bandere – kontroverznog ukrajinskog nacionalnog heroja koji je sarađivao sa nacistima tokom Drugog svetskog rata – u intervjuu nemačkom podkasteru Tilu Jungu.

Izaslanik Kijeva je tvrdio da Bandera nije umešan u masovna ubistva Jevreja i Poljaka, što je izazvalo kritike i Poljske i Izraela. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je moralo da se umeša, objašnjavajući da su Melnikove reči odražavale njegov stav, ali ne i zvanični stav Kijeva.

Još u maju, Melnik je vređao kancelara Šolca – nazivajući ga „uvređenim jetrenjem“ – zbog njegovog odbijanja da poseti Kijev. Šolcov potez je podstaknut odbijanjem Kijeva da primi nemačkog predsednika Franka-Valtera Štajnmajera sredinom aprila, zbog njegovih navodnih previše bliskih veza sa Rusijom.

Dok je Melnik više puta stajao pri svojoj primedbi, insistirajući da „nije u pitanju izvinjenje“, priznao je krajem juna da je na kraju „zažalio“ zbog uvredljive izjave.

„To je izjava zbog koje sam kasnije požalio, naravno. Izvinuću se [Šolcu] lično“, rekao je Melnik tada za berlinski magazin Der Spiegel. Ostaje nepoznato da li je diplomata zaista imao priliku da se izvini kancelarki.