Ukrajina će učestvovati na sastanku Evropske političke zajednice

Ukrajina će učestvovati na sastanku Evropske političke zajednice

Ukrajina će 6. oktobra učestvovati na prvom sastanku Evropske političke zajednice u Pragu, prenosi Ukrinform. Prvi sastanak Evropske političke zajednice okupiće lidere sa celog kontinenta u Pragu uoči neformalnog sastanka šefova država i vlada EU.

Osim lidera 27 država članica EU, lideri Ukrajine, Azerbejdžana, Jermenije, Gruzije, Moldavije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Islanda, Kosova, Lihtenštajna, Norveške, Severne Makedonije, Srbije, Turske, Crne Gore i Švajcarska je pozvana.

Ukrajinu će predstavljati premijer Denis Šmihal.

Sastanak će obuhvatiti plenarnu sednicu, okrugle stolove i bilateralne sastanke.

Planirano je da se razgovara o temama kao što su mir i bezbednost, ekonomska situacija, energija i klima, kao i migracije i mobilnost. Nije predviđen formalni pisani ishod Evropske političke zajednice.

Kako je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel napomenuo u pozivu, „sa dramatičnim posledicama ruskog rata koji pogađaju evropske zemlje na mnogim frontovima, dogovorili smo se da pokrenemo Evropsku političku zajednicu sa ciljem da okupi zemlje na evropskom kontinentu i obezbedi platformu za politička koordinacija. Ambicija je da se lideri okupe na ravnopravnoj osnovi i da se podstakne politički dijalog i saradnja o pitanjima od zajedničkog interesa kako bismo zajedno radili na jačanju bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta Evrope u celini.

Ova platforma za političku koordinaciju ne zamenjuje nijednu postojeću organizaciju, strukturu ili proces i nema za cilj stvaranje novih u ovoj fazi, napominje Savet EU.