Turska odlučila da se pridruži sporazumu o Svalbardu

Turska odlučila da se pridruži sporazumu o Svalbardu

Turska je odlučila da se pridruži Svalbardskom sporazumu, koji će omogućiti turskim državljanima da steknu imovinu, pravo na boravak i ribolov na arhipelagu Svalbard i u teritorijalnim vodama, piše „Evropska istina“.

Nacrt zakona o sporazumu, koji je potpisao predsednik Redžep Tajip Erdogan, upućen je u kancelariju predsednika parlamenta.

Ako Turska bude uključena u ugovor potpisan u Parizu 9. februara 1920. godine, turske kompanije će moći da posluju u oblasti pomorskog brodarstva, industrije, rudarstva i trgovine na arhipelagu Svalbard i u teritorijalnim vodama koje su pod suverenitetom dr. Norveške i nalazi se samo hiljadu kilometara od severnog pola.

Prema nacrtu zakona, turski naučnici će imati priliku da sprovode naučna istraživanja u novoosnovanoj Turskoj naučnoj stanici.

Napomenuto je i da će turski studenti imati priliku da studiraju u univerzitetskom centru na Svalbardu.

Prema rečima nadležnih, postoje ozbiljna pravila i zabrane u vezi sa stečenim pravima. Posebna pažnja posvećena je ispunjavanju uslova usled globalnog zagrevanja i klimatske krize.

Ugovor predviđa uspostavljanje određenih aranžmana u vezi sa arhipelagom Svalbard između Norveške, Sjedinjenih Država, Danske, Francuske, Italije, Japana, Holandije, Velike Britanije, Irske, Britanskih prekomorskih teritorija i Švedske.

Podsetimo, norveške vlasti na osnovu sankcija nisu izdale dozvolu ruskoj rudarskoj kompaniji „Arktik koal” da transportuje robu do Svalbarda preko kopna zemlje.