Turska dovodi u pitanje obaveze Švedske prema NATO-u

Turska dovodi u pitanje obaveze Švedske prema NATO-u

Turska je optužila Švedsku da nije ispunila svoje obaveze suzbijanja „terorističkih“ grupa i iskorenjivanja njihove „propagande“ u skladu sa sporazumom koji je potpisala kako bi zaradila blagoslov Ankare za ulazak u NATO. Najnoviji diplomatski spor dolazi nakon što je jednom antiislamskom aktivisti dozvoljeno da spali kopiju Kurana u blizini turske ambasade u Stokholmu u subotu.

„Najoštrije osuđujemo podli napad na našu svetu knjigu“, navodi se u saopštenju turskog ministarstva spoljnih poslova. „Dozvoliti ovaj antiislamski čin, koji cilja muslimane i vređa naše svete vrednosti, pod maskom ’slobode izražavanja‘ je potpuno neprihvatljivo.

Antiislamski aktivista Rasmus Paludan, dansko-švedski advokat koji je na čelu desničarske stranke ‘Stram Kurs’ (tvrda linija) u Danskoj, zapalio je primerak svete knjige na malom mitingu u Stokholmu ranije u subotu, uz uz dozvolu i pod jakom policijskom zaštitom, čak i kada su vlasti pokušavale da se distanciraju od provokativnog štosa.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom rekao je da njegova zemlja ima „dalekosežnu slobodu izražavanja, ali to ne znači da švedska vlada, ili ja, podržavamo izražena mišljenja“.

U odvojenom saopštenju, tursko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je demonstracije kao „flagrantno kršenje obaveze Švedske prema Trilateralnom memorandumu u vezi sa sprečavanjem propagande terorističkih organizacija“, ističući da je „proglašenje obavezanim… i ispunjavanje obaveza na njima su dve različite stvari.”

Najviši pomoćnik predsednika Redžepa Tajipa Erdogana za štampu, Fahretin Altun, dodao je da „švedske vlasti moraju da se probude sa realnošću namere terorističkih grupa da spreče članstvo Švedske u NATO-u trovanjem svog odnosa sa nama”.

U junu prošle godine, Švedska i Finska potpisale su trosmerni sporazum sa Turskom koji je osmišljen da odgovori na zabrinutost Ankare zbog podrške „terorizmu“ i ograničenja prodaje oružja. Dve nordijske zemlje su se obavezale da će osuditi i izručiti pojedince koje Ankara optužuje za terorizam, odnosno one za koje se tvrdi da su povezani sa zabranjenom Kurdskom radničkom partijom (PKK) i drugim grupama.

Trenutno, Turska i Mađarska ostaju jedine dve članice bloka predvođenog SAD koje su još zvanično odobrile kandidaturu Švedske za NATO. Pre poslednjeg incidenta, veze između Ankare i Stokholma su prošle nedelje već bile pod pritiskom, nakon što je grupa demonstranata nanizala lik predsednika Erdogana na mostu u blizini gradske kuće u Stokholmu.

Diplomatski sukob primorao je Ankaru da otkaže planiranu posetu švedskog ministra odbrane Pala Jonsona za 27. januar, a njegov turski kolega Hulusi Akar je rekao da „u ovom trenutku“ sastanak „nije postao ni važan ni smislen“.