Truss: „Oštre i odlučne mere” za ograničavanje štrajka

Truss: „Oštre i odlučne mere” za ograničavanje štrajka

Ministarka spoljnih poslova Liz Trus obećaće u utorak da će preduzeti „oštre i odlučne mere” za ograničavanje štrajka sindikata ako postane sledeći premijer Britanije, što je poslednja salva u borbi za podele za vođstvo Konzervativna Zabava.

U sedmici kada železnički sindikati planiraju štrajk zbog zamrzavanja plata i smanjenja broja radnih mjesta, prvakinja Truss je rekla da će uvesti novi zakon u svojih prvih 30 dana koji će garantovati minimalni nivo usluga na „vitalnoj nacionalnoj infrastrukturi“ i takođe povećati minimalni cenzus za sindikalne štrajkove glasova.

Trus pokušava da odredi dnevni red takmičenja za liderstvo protiv bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka, apelujući na članstvo Konzervativne stranke, koja će imenovati svog sledećeg lidera, i britanskog premijera, 5. septembra.

Oba kandidata su nagnula udesno da pridobiju članstvo koje, prema jednoj akademskoj studiji, ima tendenciju da bude stariji, muškarci, južni Englezi i pristalice Bregzita.

„Potrebne su nam teške i odlučne akcije da ograničimo sposobnost sindikata da parališu našu ekonomiju“, rekao je Trus u saopštenju.

„Učiniću sve što je u mojoj moći da osiguram da militantna akcija sindikata više ne može da osakati vitalne usluge na koje se vredni ljudi oslanjaju.

Britanija se suočava sa letom poremećaja jer radnici širom ekonomije, boreći se sa sve većim troškovima života, pribegavaju štrajku u sporovima oko plata i uslova.

Željeznički radnici su prošlog mjeseca gotovo obustavili pružanje usluga, britanski advokati uključeni u kriminalne tragove su organizirali odlazak, dok nastavnici i ljekari prijete štrajkom.

Takmičenje je pokrenuto kada je premijer Boris Džonson ranije ovog meseca najavio ostavku nakon masovne pobune poslanika stranke izazvane poslednjim u nizu skandala koji su fatalno potkopali poverenje.