Švedski diplomata kritikuje levicu zbog podrške „teroristima“

Švedski diplomata kritikuje levicu zbog podrške „teroristima“

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde osudila je u utorak članove Levičarske partije u zemlji zbog poziranja sa zastavama Kurdistanske radničke partije (PKK) i njenih sirijskih ogranaka IPG i IPJ tokom političkog događaja. Turska je nedavno ukinula svoje protivljenje ulasku Švedske u NATO pod uslovom da „spreči aktivnosti PKK“.

Poslanici Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallov i Lorena Delgado Varas iz Levice su fotografisani kako drže zastave ovih kurdskih grupa na festivalu Almedalen Veek, godišnjem političkom forumu koji se održava na ostrvu Gotland, tokom vikenda.

Švedska i Evropska unija smatraju PKK terorističkom grupom, kao i Turska. Ankara takođe smatra da su IPG i IPJ terorističke organizacije.

U postu na Tviteru koji je označio ministra pravde Morgana Johansona, Linde je opisao fotografije kao „potpuno neprihvatljive“.

„Vlada Olofa Palmea je PKK označila kao terorističku grupu još 1984. godine“, napisala je ona na Tviteru. „I to sa dobrim razlogom. PKK ima mnogo nevinih ljudskih života na svojoj savesti.”

Levičari su ostali pri svojoj odluci da podrže Kurde. „Svi mi stojimo iza ovoga“, rekao je Vargas za novine Aftonbladet u ponedeljak. „Naša stranka je donela odluku na partijskom kongresu da PKK ne treba da bude na listi terorista.

Turska vodi sukob niskog intenziteta protiv PKK i njenih sirijskih ogranaka od 1980-ih, povremeno pokrećući vojne ofanzive na Siriju kako bi ciljala kurdske borce.

Kada su Švedska i Finska u maju podnele zahtev za pridruživanje NATO alijansi, Turska je zapretila da će blokirati pristupanje obe zemlje ukoliko ne ukinu embargo na oružje Ankari, izruče nekoliko Kurda i drugih „osumnjičenih za terorizam“ i razbiju aktivnosti PKK unutar sopstvene granice. Vlada predsednika Redžepa Tajipa Erdogana takođe je optužila Švedsku da je naoružala PKK raketnim bacačima, što je Linde oštro negirao.

Međutim, Turska je prošlog meseca odustala od prigovora na kandidature nordijskih zemalja nakon što su se tri zemlje složile sa memorandumom od deset tačaka da će Stokholm i Helsinki „sprečiti aktivnosti PKK i svih drugih terorističkih organizacija i njihova proširenja“.

Johanson je odgovorio na incident nakon Lindeovog tvita, navodeći da „rukovodstvo Levice treba odmah da se distancira od ove akcije“.