Sused Rusije postavlja pravni izazov za plaćanje gasa rubljama

Sused Rusije postavlja pravni izazov za plaćanje gasa rubljama

Finska državna energetska kompanija obećala je da će spor izneti na arbitražu.

Finski državni dobavljač energije Gasum rekao je da neće prihvatiti zahtev Moskve da plaća u rubljama za isporuke gasa. Kompanija je objavila svoje planove da odvede Gasprom eksport, podružnicu ruskog državnog energetskog giganta Gasproma, na arbitražu za rešavanje spora.

„U ovoj situaciji, Gasum nije imao izbora osim da odnese ugovor na arbitražu. U ovoj izazovnoj situaciji, učinićemo sve što je u našoj moći da našim finskim kupcima obezbedimo energiju koja im je potrebna“, rekao je izvršni direktor Gasuma Mika Viljanen u izjavi.

Kompanija planira da uvozi energiju tokom predstojeće letnje sezone preko gasovoda BalticConnector, koji povezuje finsku i baltičku gasnu mrežu preko Finskog zaliva.

Gasum je priznao da ograničenja prenosnog kapaciteta mogu ovo učiniti izazovnim. Kao dugoročno rešenje, Finska ima za cilj zajednički zakup plutajućeg terminala sa Estonijom za uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG).

Severnoevropska nacija kupuje većinu svog gasa od Rusije, ali prirodni gas čini samo 5% njene godišnje potrošnje energije. Međutim, gubitak te ponude može imati negativan uticaj na kompanije u energetskom i šumskom sektoru, kao iu hemijskoj i prehrambenoj industriji.

Brisel je prošle nedelje izdao ažurirane smernice o tome kako preduzeća iz EU mogu da plaćaju ruski gas bez kršenja sankcija uvedenih zemlji. Određeni broj evropskih energetskih kompanija ispoštovao je ruski gas za potražnju u rubljama.