Sunak sebe nazvao autsajderom u trci za mesto premijera

Sunak sebe nazvao autsajderom u trci za mesto premijera

Bivši britanski ministar finansija Riši Sunak u subotu je sebe nazvao autsajderom u trci da postane sledeći premijer zemlje, prenela je „Evropska istina”.

Članovi vladajuće Konzervativne partije glasaće za Džonsonovog naslednika na leto, a ime sledećeg šefa vlade saopštiće 5. septembra.

Sunak je vodio sve krugove glasanja među partijskim poslanicima, kada je broj kandidata smanjen na dva kandidata.

Ali izgleda da ministarka spoljnih poslova Liz Trus dobija prednost među 200.000 članova vladajuće stranke koji će na kraju izabrati pobednika.

Prema anketi YouGov-a među članovima Konzervativne partije objavljenoj u četvrtak, Truss vodi Sunaka sa 24 poena.

„Ne sumnjajte u to, ja sam autsajder“, rekao je Sunak u govoru u centralnom engleskom gradu Granthamu, mestu rođenja bivše premijerke Margaret Tačer. Istovremeno je dodao da, prema njegovom mišljenju, članovi stranke žele da imaju izbor i da su „spremni da slušaju”.

Trus bi mogao da postane treća britanska premijerka posle Tačer i Tereze Mej, dok bi Sunak mogao da postane prvi lider u zemlji indijskog porekla.

Do sada je fokus kampanje bio da li su kandidati obećali smanjenje poreza, kao i potrošnju na odbranu i energetsku politiku.

U svom govoru, Sunak je izrazio ono što je nazvao „zdravorazumskim tačerizmom“, obećavajući pažljivo upravljanje ekonomijom pre smanjenja poreza.

Liz Trus je obećala da će ukinuti sve zakone EU koji su još na snazi u Velikoj Britaniji do 2023. ako postane sledeći premijer.