Sedmoro poginulih u padu helikoptera u italijanskoj Monte Kusni

Sedmoro poginulih u padu helikoptera u italijanskoj Monte Kusni

Tela sedam osoba pronađena su u subotu, dva dana nakon što se helikopter srušio na severu Italije.

Pet tela je prvobitno pronađeno, prema Nacionalnom korpusu za spasavanje u alpskim liticama i pećinama (CNSAS), ali su tela još dvoje na brodu pronađena kasnije u subotu.

„Helikopter, koji je nestao od četvrtka 9. juna, poleteo je sa aerodroma Luka sa sedam putnika i pronađen je danas, na planini Kusna, potpuno uništen“, navodi se u saopštenju italijanske Nacionalne agencije za bezbednost letenja.

Ostaci su pronađeni na Monte Kusni, na Apeninima u severnoj oblasti Emilija-Romanja, nekoliko kilometara od Toskane.

Žrtve su pilot iz regije Veneto i šest putnika, četiri turske i dva libanske nacionalnosti, koji su bili na službenom putu u Italiji. Zvaničnu potvrdu dala je prefektura Modena, izvestila je u subotu podružnica CNN-a SkyTg24.

Čini se da se helikopter srušio na korito potoka Lama, na Paso degli Scaloni, 1.922 metra nadmorske visine, javio je SkyTg24.

Italijanska Nacionalna agencija za bezbednost letenja saopštila je u subotu da je otvorila istragu i poslala istražitelja na mesto nesreće u kojoj je učestvovao helikopter A119 Koala, saopštila je agencija.

Spasilačke akcije izveli su CNSAS, italijanska vatrogasna brigada i italijanska policija i osoblje Ratnog vazduhoplovstva.
„Dobili smo neke koordinate, izašli smo na lice mesta i zatekli smo da je sve izgorelo. Helikopter je u jednoj dolini, kod potoka, pokušavamo da dovedemo sve spasilačke ekipe da potom pešice stignu do terena, jer je teško doći. tamo sa vitlom“, rekao je vojnik ranije u subotu, u video snimku objavljenom na verifikovanom Tviter profilu italijanskog vazduhoplovstva.