Šolc je ‘Alternativu za Nemačku’ nazvao strankom Rusije

Šolc je ‘Alternativu za Nemačku’ nazvao strankom Rusije

Nemački kancelar Olaf Šolc oštro je kritikovao desničarsku populističku stranku Alternativa za Nemačku, nazvavši je „partijom Rusije“ zbog njenog stava o sankcijama, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Fokus.

Tokom vremena postavljanja pitanja vladi u Bundestagu, poslanik Alternative za Nemačku Štefen Kotre rekao je da su sankcije Zapada protiv Ruske Federacije „besmislene” i pozvao na puštanje u rad gasovoda Severni tok 2.

Kotre je rekao i da poskupljenje u Nemačkoj nije povezano sa ratom u Ukrajini, već je navodno rezultat politike štednje savezne vlade i optužio je da preduzima akcije „toliko odvojene od stvarnosti”.

„Ja ću odgovoriti jasno: ono što kažete je odvojeno od stvarnosti. Vi ne shvatate da je u stvari rat. Da gine bezbroj ljudi… Da je to užasan, surov rat. A tačan odgovor je da Mi smo se obavezali da ćemo biti solidarni sa Ukrajinom“, – naglasio je Šolc.

On je dodao da je situacija u nemačkoj ekonomiji, poput rasta cena, vezana za ovu solidarnost.

„Ako sudimo o vašim predlozima i izjavama, oni vas stavljaju u krajnje nepovoljno svetlo. Čvrsto verujem da Alternativa za Nemačku nije samo desničarska populistička partija, već i partija Rusije“, zaključio je Šolc.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, „Alternativa za Nemačku” je kritikovala stav nemačke savezne vlade u vezi sa pomoći Kijevu i zalagala se za dijalog sa Ruskom Federacijom.

Međutim, krajem juna došlo je do neočekivanog raskola u redovima AfD, pošto se zapadnonemački delegati nisu složili sa izostankom reči „rat“ u opisu događaja u Ukrajini.