„Širok konsenzus“ da Ukrajina postane kandidat za EU

„Širok konsenzus“ da Ukrajina postane kandidat za EU

Francuski ministar za evropska pitanja Kleman Bon rekao je novinarima u utorak da postoji „prilično širok konsenzus“ unutar EU o tome da Ukrajina postane kandidat za članstvo, zajedno sa Gruzijom i Moldavijom. Ali ostaje nejasno koliko zemalja na kraju podržava kandidaturu Ukrajine za članstvo, a Beaune je upozorio da bi pristupanje Kijeva moglo biti uslovno.

Beaune je govorio na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara evropskih poslova u Luksemburgu i uoči samita EU u Briselu kasnije ove nedelje. Lideri bloka će verovatno odlučiti na ovom samitu da li će Ukrajini zvanično dodeliti status kandidata, što je odluka koju Komisija EU u potpunosti stoji iza.

Postoji „prilično širok konsenzus“ za davanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini, kao i Moldaviji i Gruziji, koje su podnele zahtev za članstvo početkom marta, nekoliko dana nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podneo zahtev svoje zemlje.

Beaune je upozorio da uslovi za ulazak „neće verovatno biti isti za Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju“ i da su peticije sve tri države „različito tretirane uz različite uslove, načine i sredstva“.

Postoji široko rasprostranjena zabrinutost zbog sposobnosti Ukrajine da ispuni zahtjeve za članstvo u EU, sa ozloglašeno visokim nivoom korupcije u zemlji i nedavnim gušenjem štampe i opozicionih partija koje prijete da slome njene ambicije za članstvo u EU. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je vlada Zelenskog pokrenula neke reforme protiv korupcije i vladavine prava, ali je dodala da bi zvaničnici EU „želeli da vide rezultate na terenu“ pre nego što Ukrajinu postanu punopravni član.

Beaune je izjavio da nakon prošlonedeljne posete francuskih, nemačkih i italijanskih lidera Kijevu, „izgleda da trenutno postoji opšta politička volja da se Ukrajini, kao veoma snažnom simbolu, kaže da je pravo vreme da počnu da razgovaraju o perspektivi njihovog pristupanja“.

Beauneova izjava je u suprotnosti sa ranijim izveštajima koji sugerišu da bi Holandija, Danska i Austrija mogle da glasaju protiv ukrajinske kandidature zbog zabrinutosti za korupciju. Holandski premijer Mark Rute je posebno javno izjavio da bi čak i kandidatura mogla biti „veoma daleko“ za Kijev.

Krajem maja, italijanski premijer Mario Dragi rekao je da je Rim jedina velika prestonica EU koja je podržala kandidaturu Kijeva, iako su Pariz i Berlin od tada izjasnili se za „odmah“ uvažavanje zahteva Ukrajine.

Dobijanje statusa kandidata je prvi korak na dugom putu ka članstvu u EU. Turska je kandidat za članstvo u EU od 1999. godine, dok se Crna Gora razmatra za članstvo od 2012. godine.