Poznata dva kandidata za mesto premijera Velike Britanije

Poznata dva kandidata za mesto premijera Velike Britanije

Bivši britanski kancelar Riši Sunak i ministarka spoljnih poslova Liz Trus prošli su u finale u trci da preuzmu kormilo Konzervativne partije i premijersko mesto.

U petom i poslednjem krugu glasanja torijevskih poslanika u sredu, ministarka trgovine Peni Mordaunt zauzela je treće mesto i tako je ispala.

Sunak je bio na vrhu glasačkog listića, dobivši podršku 137 poslanika. Trus je dobio 113 glasova, samo osam više od Mordaunta, koji je bio drugi u svim prethodnim krugovima.

Međutim, kaže se da su lokalni članovi vladajuće stranke manje lojalni Sunaku, za koga se procenjuje da vredi preko 200 miliona funti, ima suprugu naslednicu milijardera i poznat je po prilično raskošnom načinu života.

Prema anketi IouGov-a od utorka, bivša kancelarka bi izgubila od Trusa među konzervativnim biračima sa velikom razlikom od 54% prema 35%.

Bivša kancelarka će sada morati da utiče na glasače tokom ostatka leta, što obećava pun raspored događaja u kampanji. Sunak i Trus su već dali ukus kako bi mogao izgledati trag kampanje: tokom ranih faza takmičenja za vođstvo stranke, bivše kolege u vladi premijera Borisa Džonsona nekoliko puta su se sukobile oko ekonomske politike. Dok Trus obećava desetine miliona smanjenja poreza, Sunak insistira na neophodnosti popravljanja finansijskih jazova nakon Covida i stavljanja inflacije pod kontrolu.

Oba kandidata će nastaviti sa dosadašnjom politikom podrške Ukrajini, pri čemu je Trus poznat po posebno oštroj poziciji prema Rusiji. Takođe je nedavno izjavila da bi želela da poveća potrošnju na odbranu Velike Britanije na 3% BDP-a, daleko iznad 2% koliko zahteva NATO.

Pobednik će biti proglašen 5. septembra, nakon glasanja poštom od oko 150.000 članova torijevske partije. Novi lider stranke biće imenovan za premijera ubrzo nakon toga.

Dok se ne postavi novi šef vlade, Džonson će ostati u ulozi premijera. Takmičenje za liderstvo najavljeno je nakon Džonsonove odluke da se povuče nakon što je niz skandala izazvao talas ostavki visokih članova kabineta.