SAD pojašnjavaju politiku prema Tajvanu

SAD pojašnjavaju politiku prema Tajvanu

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u četvrtak da politika strateške dvosmislenosti Vašingtona prema Tajvanu ostaje netaknuta, uprkos tome što je predsednik Džo Bajden obećao da će uključiti američku vojsku u slučaju kineske invazije. Blinken je drugi visoki zvaničnik Bajdenove administracije koji je ispravio predsednikovu izjavu.

Bajden je u ponedeljak naljutio Peking izjavom da će, uprkos poštovanju „politike jedne Kine“, SAD uključiti svoju vojsku u svaki potencijalni sukob između Kine i Tajvana. Iako je Bela kuća brzo razjasnila da predsednikove reči ne predstavljaju promenu u američkom dugogodišnjem priznavanju suvereniteta Kine nad Tajvanom, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da ga komentari američkog lidera stavljaju u „protivljenje 1,4 milijarde Kinezi.“

„Na Tajvanu je naš pristup bio dosledan decenijama i administracijama“, rekao je Blinken novinarima u četvrtak. „Kao što je predsednik rekao, naša politika se nije promenila. Ne podržavamo nezavisnost Tajvana i očekujemo da će se razlike među moreuzima rešiti mirnim putem.

Prema Zakonu o odnosima sa Tajvanom iz 1979., SAD priznaju, ali ne podržavaju, suverenitet Kine nad Tajvanom. Dok taj akt kodifikuje američku „politiku jedne Kine“, on takođe ovlašćuje neformalne diplomatske odnose sa vladom Tajvana i dozvoljava Vašingtonu da pruži Tajpeju dovoljnu vojnu podršku „kako bi Tajvanu omogućio da održi dovoljne sposobnosti samoodbrane“.

Taj akt ne garantuje niti isključuje američku vojnu intervenciju ako Kina zapreti silom da će asimilirati Tajvan. Umesto toga, smatra svaki pokušaj da se promeni status Tajvana pretnjom „od velike zabrinutosti za Sjedinjene Države“, jezikom koji ima za cilj da odvrati Kinu da krene tim putem i da odvrati Tajvan od izdavanja formalne deklaracije o nezavisnosti.

Blinkenova izjava usledila je dva dana nakon što je ministar odbrane Lojd Ostin objavio svoje pojašnjenje na sličan način na Bajdenovo obećanje o vojnoj podršci Tajvanu. Govoreći novinarima u utorak, Ostin je rekao da se „naša politika jedne Kine nije promenila“.

Međutim, Blinken je u četvrtak rekao da „iako se naša politika nije promenila, ono što se promenilo je sve veća prinuda Pekinga“. On je optužio Kinu za „provokativnu retoriku i aktivnost“ prema Tajvanu, navodeći navodne letove kineskih aviona u tajvanski vazdušni prostor. Ranije ovog meseca, vlasti u Tajpeju optužile su kinesku vojsku da je u svoju zonu protivvazdušne odbrane uvela 18 aviona, uključujući dva nuklearna bombardera.

Ove akcije, rekao je Blinken, „duboko destabilišu. Rizikuju pogrešnu procenu i ugrožavaju mir i stabilnost Tajvanskog moreuza.

Bajden je, međutim, optužen da je svojim rečima ugrozio mir i stabilnost. Još u martu je objavio da ruski predsednik Vladimir Putin „ne može da ostane na vlasti“, što je izjava koju je Bela kuća pokušala da se vrati kao „odraz njegove emocionalne veze“ sa Ukrajinom, ali koju je Kremlj protumačio kao „alarmantno“. ” Republikanski senator Rend Pol (Kentaki) reagovao je proglasivši Bajdenov „kognitivni pad“ „rizikom za nacionalnu bezbednost“.