Zemlja EU može zabraniti sovjetske spomenike

Zemlja EU može zabraniti sovjetske spomenike

Letonski parlament, Saeima, ima za cilj da usvoji novi zakon koji bi zahtevao rušenje svih lokacija i objekata koji „veličaju sovjetski i nacistički režim“ na teritoriji zemlje. Nacrt zakona, koji je prošao prvo čitanje u sredu, a očekuje se da će biti usvojen do 16. juna, učiniće da lokalne opštine budu obavezne da demontiraju sve sovjetske spomenike na svojoj teritoriji do predloženog roka do 15. novembra 2022. godine.

Prema predloženom zakonu, nadležne lokalne samouprave imaće pravo da predlažu demontažu spomenika bez obzira na vlasništvo lokaliteta i bez koordinacije sa pravnim vlasnikom objekta ili zemljišta na kome se nalazi.

U tekstu zakona se takođe procenjuje da u Letoniji trenutno postoji oko 300 spomenika, spomen-ploča i memorijalnih mesta posvećenih Sovjetskom Savezu i poziva kabinet ministara Letonije da sačini spisak objekata koji će do kraja biti demontirani. jula 2022.

Novi zakon se odnosi i na „Spomenik oslobodiocima sovjetske Letonije i Rige od nemačkih fašističkih osvajača“ koji je podignut 1985. godine u prestonici Letonije u znak sećanja na pobedu Sovjetske armije nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Spomenik je nekada potpadao pod letonsko-ruski ugovor o očuvanju spomenika. Međutim, taj sporazum je ranije ovog meseca raskinuo letonski parlament, navodeći takozvanu agresiju Rusije na Ukrajinu.

Iako je taj potez podržala ogromna većina poslanika, izazvao je gnev među proruskim stanovništvom Lative, pošto su se stotine ljudi okupile ispred gradske skupštine Rige 13. maja da protestuju protiv ove odluke.

Nekoliko ljudi, uključujući tri člana Letonske ruske partije, privedeno je tokom protesta i optuženo za niz krivičnih dela, uključujući „sitno huliganstvo“.

Demontaža spomenika u Rigi mogla bi navodno koštati do 2 miliona evra, rekao je zamenik gradonačelnika grada, koji je rekao da je projekat već u pripremi i da se pristupa građevinskim kompanijama.

Letonske vlasti su, međutim, primetile da novi zakon o demontaži sovjetskih spomenika ne uključuje spomenike postavljene na grobljima i spomenike žrtvama Sovjeta ili nacista.