SAD i Rusija održali prvi razgovor na najvišem nivou od februara

SAD i Rusija održali prvi razgovor na najvišem nivou od februara

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je u petak telefonom sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom na zahtev Vašingtona, potvrdilo je ministarstvo.

To je bio prvi razgovor između Moskve i najviših diplomata Vašingtona otkako je Rusija u februaru započela svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu.

Osim sukoba, razgovarali su i o ukrajinskom izvoznom sporazumu o izvozu žitarica, potpisanom u Turskoj prošle nedelje, io potencijalnoj razmeni zarobljenika između dve zemlje, saopštilo je ministarstvo.

Ranije u petak, Blinken je na brifingu za novinare rekao da je imao „iskren i direktan razgovor“ sa ruskim ministrom i „pritisnuo Kremlj da prihvati suštinski predlog koji smo izneli o oslobađanju Pola Vilana i Britni Griner“.

Košarkaška zvezda Britni Griner i bivši američki marinac Pol Vilan trenutno su u ruskom pritvoru. Griner je uhapšen pod optužbom za šverc droge, a Vhelan je u zatvoru zbog špijunaže.

Si-En-En je ranije izvestio da bi oni mogli da budu razmenjeni za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, koji je osuđen na 25 godina zatvora od strane saveznog suda na Menhetnu 2012. godine pod optužbom za pružanje pomoći terorističkoj organizaciji koju su proglasili SAD i zaveru za ubistvo američkih državljana.

Moskva nije potvrdila da je primila bilo kakve konkretne predloge o tom pitanju od SAD i umesto toga je rekla da je Lavrov pozvao SAD da se „vrate profesionalnom dijalogu u obliku ’tihe diplomatije‘ bez ikakvih spekulacija“. Američki Stejt department nije otkrio nikakve detalje o svom „suštinskom predlogu“ i do sada nije pomenuo Buta po imenu.

Ministar je takođe rekao da bi kontinuirane isporuke zapadnog oružja Kijevu samo produžile tekući sukob u Ukrajini i dovele do daljeg stradanja ljudi. Ruske snage u Ukrajini striktno poštuju norme međunarodnog prava, rekao je Lavrov i dodao da Rusija takođe preduzima „sistemske napore“ da pomogne ljudima koji žive na teritorijama pod njenom kontrolom da se vrate normalnom životu.

Razgovor je usledio nakon što su američke diplomate rekle da su više puta zahtevale telefonski razgovor između Lavrova i Blinkena kako bi razgovarali o potencijalnoj razmeni zatvorenika. Moskva je u četvrtak saopštila da će Lavrov razmotriti zahtev čim mu to bude gust raspored. Ruski ministar će učestvovati na ministarskom samitu Šangajske organizacije za saradnju i održati nekoliko bilateralnih sastanaka.