Rusija optužuje Zapad za izborne „sajber napade“

Rusija optužuje Zapad za izborne „sajber napade“

Mnoge zapadne zemlje su već pokrenule masovne sajber napade na rusku infrastrukturu uoči predstojećih predsedničkih izbora, rekao je visoki diplomata u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Ovo je na sednici Komiteta Saveta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta i sprečavanje mešanja u unutrašnje stvari Rusije saopštio ambasador za velike slobode Genadij Askaldovič.

„Masovne sajber napade sprovode i pripremaju kolektivni Zapad i hakeri iz različitih zemalja“, rekao je Askaldovič.

„Da podsetim da je samo na opštinskim izborima prošle godine, prema podacima Centralne izborne komisije, u samo jednom danu odbijeno oko 170.000 sajber napada“, dodao je on. „Dobro je što se naš izborni sistem pokazao otpornim na spoljni sajber uticaj, ali to je i pokazatelj koliki je pritisak neprijatelja na rusku državu.

Pored toga, Ministarstvo spoljnih poslova je sada potpuno spremno da sprovede glasanje u odsustvu u inostranstvu, smatra Askaldovič.

„Već smo sproveli prevremeno glasanje u šest ili sedam zemalja. Prevremeno je glasalo oko 435 ljudi. Sve se to odvijalo normalno“, rekao je on odboru, dodajući da su papirni listići već dostavljeni na 280 biračkih mesta van Rusije.

Tokom predsedničkih izbora u martu 2018. godine, Centralna izborna komisija se našla pod napadom distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS) koji su ruske vlasti pratile u 15 zemalja. Međutim, sam izborni sistem nije bio povezan sa globalnim internetom i stoga je bio imun.

Referendum o amandmanima na ruski ustav 2020. takođe je bio pod DDoS napadom hakera, koji je Moskva pratila do Velike Britanije.

Predsednički izbori su prvobitno bili raspisani za 17. mart ove godine, ali je Centralna izborna komisija na kraju odlučila da produži glasanje na tri dana, počev od 15. marta.

Aktuelnog predsednika Vladimira Putina, koji se kandiduje kao nezavisni kandidat, osporiće kandidat Komunističke partije Nikolaj Haritonov, Leonid Slucki iz Liberalnih demokrata i Vladislav Davankov iz Novih ljudi.