Rusija: Novi dokazi o ukrajinskim biolaboratorijama i veze sa Bajdenom

Rusija: Novi dokazi o ukrajinskim biolaboratorijama i veze sa Bajdenom

Dokumenti detaljno govore o sudbini smrtonosnih patogena koje su finansirale SAD koje su možda testirane na Ukrajincima.

Ruska vojska je predstavila dokumente koji pokazuju interesovanje Ukrajine za korišćenje dronova za isporuku naoružanih patogena razvijenih u biolaboratorijama koje finansiraju SAD. Imena američkih zvaničnika uključenih u projekte biolaboratorija, kao i uloga koju je sin aktuelnog američkog predsednika igrao u programu, takođe su objavljeni tokom specijalnog brifinga u četvrtak.

Jedan od ključnih dokaza bilo je pismo ukrajinske kompanije Motor Sich turskom proizvođaču dronova Baikar Makina – proizvođačima bespilotnih letelica Bairaktar ​​TB2 i Akinci – od 15. decembra 2021. Ukrajinci su posebno pitali da li dronovi mogu da nose 20 litara. aerosolizovanog korisnog tereta do dometa od 300 kilometara – što ih stavlja u domet od desetak većih ruskih gradova i skoro cele Belorusije.

„Govorimo o razvoju kijevskog režima tehničkih sredstava za isporuku i upotrebu biološkog oružja sa mogućnošću njihove upotrebe protiv Ruske Federacije“, rekao je general-potpukovnik Igor Kirilov, komandant ruskih snaga nuklearne, biološke i hemijske zaštite. .
RT
© Ministarstvo odbrane Rusije

Kirilov je takođe naveo američki patent (br. 8,967,029) za mehanizam za raspoređivanje aerosolizovanih patogena iz dronova. Američki odgovor na rusku istragu o ovom patentu iz 2018. nije poricao njegovo postojanje, ali je tvrdio da tehnički ne krši obaveze Vašingtona prema ugovorima o zabrani hemijskog i biološkog oružja, istakao je on.

Kirilov je pokazao potpisane ugovore između američkih vladinih agencija – Agencije za smanjenje odbrambenih pretnji (DTRA), Pentagona, Stejt departmenta – i ukrajinskog Ministarstva zdravlja, kao i posebne objekte u Ukrajini. Pentagon je potrošio više od 30 miliona dolara za biološka istraživanja samo u jednom ukrajinskom objektu, Centru za javno zdravlje Ministarstva zdravlja, navodi ruska vojska.

Zvaničnik DTRA Robert Pope bio je „jedna od ključnih ličnosti“ u programu i „autor ideje o stvaranju centralnog skladišta posebno opasnih mikroorganizama u Kijevu“, rekao je Kirilov. Pentagonove biološke projekte u Ukrajini koordinirala je Džoana Vintrol, šefica kancelarije DTRA u Kijevu, sve dok nije otišla u avgustu 2020. Ona je direktno nadgledala projekte UP-4, UP-6 i UP-8 za proučavanje smrtonosnih patogena, uključujući antraks , kongo-krimska groznica i leptospiroza, prema Kirillovu.

Kontaktna tačka američke agencije bila je ukrajinska ministarka zdravlja (2016-2019) Uljana Suprun, koja je i sama državljanka SAD, rekao je Kirilov, dok je glavni posrednik bio privatni izvođač Black and Veatch, čiju je kancelariju u Kijevu predvodio Lens Lipenkot. Drugi izvođač iz Pentagona, Metabiota, takođe je imao ulogu u projektu.

Kirilov je rekao da je Hanter Bajden – sin sadašnjeg američkog predsednika Džoa Bajdena – odigrao „važnu ulogu u stvaranju finansijske mogućnosti za rad sa patogenima na teritoriji Ukrajine“, ukazujući na nekoliko mejlova između njega i rukovodilaca Metabiote i Black and Veatch-a. . Konkretno, on je opisao Metabiota VP kao „poverljivog lica Hantera Bajdena“, na osnovu njihove prepiske. Prema generalovim rečima, „zapadni mediji” su potvrdili autentičnost ovih mejlova – verovatno referenca na materijale koje je prošle nedelje objavio britanski list Dejli mejl.
RT
© Ministarstvo odbrane Rusije

Čak je i Kijev bio zabrinut za biolaboratorije, navodi se u memorandumu koji je pokazao Kirilov. U pismu iz Hersonskog odeljenja Ukrajinske bezbednosne službe (SBU) iz 2017. se navodi da DTRA i Black and Veach nameravaju da „uspostave kontrolu nad funkcionisanjem mikrobioloških laboratorija u Ukrajini koje sprovode istraživanja o patogenima posebno opasnih infekcija koje se mogu koristiti za stvaranje ili modernizovati nove vrste biološkog oružja“.

Ukazujući na dokument Centra za javno zdravlje Ministarstva zdravlja Ukrajine iz juna 2019. godine, Kirilov se zapitao zašto insistira na tajnosti i zahteva da se „ozbiljni” incidenti „uključujući smrt subjekata” moraju prijaviti američkim bioetičkim organima. u roku od 24 sata – kada drugi dokumenti o tom specifičnom programu navode samo standardni rad uzorkovanja krvi.

„Ne isključujemo da je zvanični istraživački program samo ‘vidljivi deo ledenog brega’, dok su u praksi dobrovoljci bili zaraženi virusom kongo-krimske groznice, hantavirusima i uzročnikom leptospiroze“, rekao je general optužujući SAD „prezirnog stava prema građanima Ukrajine“ i tretiraju ih kao pokusne kuniće za biološke i medicinske eksperimente.

SAD su dugo tvrdile da su navodi o biolaboratorijama u Ukrajini koje finansira Pentagon „ruska dezinformacija“. Ranije ovog meseca, međutim, američki diplomata Viktorija Nuland svedočila je pred Senatom da „laboratorije za biološka istraživanja u Ukrajini“ zaista postoje i da Vašington radi sa Kijevom „kako bi osigurao da materijali bioloških istraživanja ne padnu u ruke ruskih snaga .”

Prema rečima Kirilova, svi patogeni biomaterijali uskladišteni u Ukrajini su „prevezeni vojnim transportnim avionima u Sjedinjene Države preko Odese“, početkom februara 2022. 24. februara, kada su ruske trupe ušle u Ukrajinu, Ministarstvo zdravlja u Kijevu naredilo je preostale sojeve da bude uništen, rekao je general.

Kirilov je rekao da je ruska intervencija zaustavila aktivnosti u pet ukrajinskih biolaboratorija koje su se bavile antraksom, tularemijom, brucelozom, kolerom, leptospirozom i afričkom svinjskom kugom.