Rusija kaže da bi mogla da zapleni imovinu koju zapadne kompanije ostavljaju iza sebe

Rusija kaže da bi mogla da zapleni imovinu koju zapadne kompanije ostavljaju iza sebe

Rusija je rekla da bi mogla da zapleni imovinu zapadnih kompanija koje su obustavile poslovanje u zemlji.
Desetine američkih, evropskih i japanskih kompanija iz gotovo svih sektora privrede napustile su zajednička preduzeća, fabrike, prodavnice i kancelarije u poslednje dve nedelje kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu i obezbeđivanje sankcija.
Sankcije su pogodile veći deo ruskog finansijskog sektora, uključujući njenu centralnu banku, uništile rusku valutu i ​​verovatno će izazvati neizvršenje duga i duboku recesiju. I možda će biti još toga: američka sekretarka finansija Dženet Jelen rekla je u četvrtak da će ruska ekonomija biti „devastirana“ kao posledica postojećih zapadnih sankcija, „ali mi… nastavljamo da razmatramo dalje korake koje možemo da preduzmemo“.

Predsednik Vladimir Putin je obećao odgovor. Govoreći u četvrtak na sastanku sa vladinim zvaničnicima, on je podržao plan za uvođenje „spoljnog upravljanja“ stranih kompanija koje napuštaju Rusiju.

„Moramo odlučno da reagujemo sa onim [kompanijama] koje će zatvoriti svoju proizvodnju“, rekao je Putin prema snimku koji je Kremlj objavio i emitovan u državnim medijima. „Potrebno je onda… uvesti eksterno upravljanje, a zatim preneti ova preduzeća na one koji žele da rade“, dodao je on.

Ruski premijer Mihail Mišustin rekao je ranije da je nacrt zakona napravljen.
„Ako strani vlasnici neopravdano zatvore kompaniju, onda u takvim slučajevima vlada predlaže uvođenje spoljne administracije. U zavisnosti od odluke vlasnika, to će odrediti buduću sudbinu preduzeća“, rekao je Mišustin, navodi Kremlj.
„Ključni zadatak će biti očuvanje… aktivnosti organizacija i radnih mesta. Većina preduzeća najavljuje privremenu suspenziju uz zadržavanje radnih mesta i plata, a mi ćemo pomno pratiti ovu situaciju“, dodao je on.

Egodus kompanija uključuje kultne potrošačke i tehnološke brendove kao što su McDonalds (MCD), Coca-Cola (COKE) i Apple (AAPL), kao i vodeće grupe Big Oil kao što su BP (BP) i Shell (RDSA). Njima se u četvrtak pridružio Goldman Sachs (GS), prva velika banka od početka rata koja je rekla da u potpunosti gasi svoje aktivnosti u zemlji. Druge banke će verovatno slediti, ostavljajući za sobom milijarde neizmirenih dugova.

Ruska organizacija za prava potrošača sastavila je listu kompanija koje su odlučile da napuste i koje bi mogle biti nacionalizovane, navodi se u izveštaju ruskog lista Izvestija koji je kasnije citirala državna novinska agencija TASS. Dokument koji je navodno poslat ruskoj vladi i Tužilaštvu uključuje 59 kompanija, uključujući Folksvagen (VLKAF), Apple, IKEA, Microsoft (MSFT), IBM (IBM), Shell, McDonald’s, Porsche, Toiota (TM) , H&M (HNNMI) i može se ažurirati sa više brendova, navodi Izvestiia.

Ruska vlada je ranije u četvrtak objavila spisak robe i opreme koja je ranije uvezena u Rusiju, a kompanijama će biti zabranjeno da prenesu iz zemlje.
Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu vlade, spisak obuhvata preko 200 stavki, uključujući „tehnološku, telekomunikacionu, medicinsku opremu, vozila, poljoprivrednu mehanizaciju, električnu opremu“, kao i „železničke vagone i lokomotive, kontejnere, turbine, metal i kamen mašine za obradu, monitore, projektore, konzole i panele.“

Ta ograničenja će ostati na snazi do kraja 2022. godine.