Rojters: Ono što sam video, nadam se da niko nikada neće videti – kaže grčki diplomata po povratku iz Mariupolja

Rojters: Ono što sam video, nadam se da niko nikada neće videti – kaže grčki diplomata po povratku iz Mariupolja

Generalni konzul Grčke u Mariupolju, poslednji diplomata EU koji je evakuisao opkoljenu ukrajinsku luku, rekao je u nedelju da se grad pridružuje redovima mesta poznatih po tome što su uništena u ratovima iz prošlosti.

Manolis Andrulakis je pomogao desetinama grčkih državljana i etničkih Grka da evakuišu razrušeni grad od ruske invazije na Ukrajinu. On je u utorak napustio Mariupolj i posle četvorodnevnog putovanja kroz Ukrajinu preko Moldavije prešao u Rumuniju, zajedno sa još 10 grčkih državljana.

„Ono što sam video, nadam se da niko nikada neće videti“, rekao je Andrulakis kada je u nedelju stigao na međunarodni aerodrom u Atini i ponovo se sastao sa svojom porodicom.

„Mariupolj će postati deo liste gradova koji su potpuno uništeni ratom; ne moram da ih imenujem – to su Gernika, Koventri, Alep, Grozni, Lenjingrad“, rekao je Andrulakis.

Prema grčkom ministarstvu spoljnih poslova, Andrulakis je bio poslednji diplomata EU koji je napustio Mariupolj, gde su mnogi stanovnici zarobljeni pod teškim bombardovanjem više od dve nedelje dok ruske snage pokušavaju da preuzmu kontrolu. Opširnije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da je ruska opsada Mariupolja „teror koji će se pamtiti vekovima koji dolaze”.

Najmanje 10 etničkih Grka je ubijeno, a nekoliko je povređeno otkako je Rusija počela da napada Mariupolj. Više od 150 grčkih državljana, posade plovila i etničkih Grka evakuisano je iz regiona, saopštilo je grčko ministarstvo spoljnih poslova.

Mariupolj, grad sa više od 400.000 stanovnika pre rata, istorijski je imao značajnu populaciju etničkih Grka koji su bili aktivni u trgovini i pomorstvu u regionu još od vizantijskog perioda.