Premijer Finske: Ono što Orban radi u vezi sa Švedskom pomaže Putinu

Premijer Finske: Ono što Orban radi u vezi sa Švedskom pomaže Putinu

Finski premijer Peteri Orpo kritikovao je svog mađarskog kolegu Viktora Orbana zbog kašnjenja u ratifikaciji pristupanja Švedske Severnoatlantskom savezu, prenosi „Evropska istina“.

Orpo je nazvao neprihvatljivom činjenicu da Mađarska blokira ulazak Švedske u NATO.

„Nema razloga da se blokira ulazak Švedske u NATO. Švedska je spremna, ispunjava sve kriterijume. Ono što Mađarska radi je neprihvatljivo. Švedska nam je potrebna već ove godine u NATO-u da bismo obezbedili Baltik“, naglasio je on.

Na pitanje da li je Orban Putinov saveznik, premijer Finske je odgovorio: „Ono što on radi u vezi sa Švedskom je pomoć Putinu.

Istovremeno, Orpo smatra da takva pomoć može biti namerna, ali mu nije poznata motivacija premijera Mađarske.

„Veoma sam ponosan što je EU pre dve nedelje pristala da podrži Ukrajinu u iznosu od 50 milijardi evra. To smo uradili jer je 26 zemalja uspelo da se ujedini i da nas Orban ne ucenjuje… Zahvaljujući novoj vladi u Poljskoj, bili smo u stanju da prevaziđe veto Mađarske na podršku Ukrajini. I to je bilo veoma važno“, dodao je finski premijer.

Kao što znate, Mađarska je trenutno jedina zemlja koja nije odobrila ulazak Švedske u Alijansu. Premijer Viktor Orban zvanično je podržao kandidaturu Švedske u januaru, ali je tek treba da odobri mađarski parlament.

Parlamentarno glasanje bi trebalo da bude formalnost, pošto Orbanova vladajuća partija Fides ima udobnu većinu. Ali lideri Fidesa su početkom februara zahtevali da švedski premijer Ulf Kristersson prvo poseti Budimpeštu pre parlamentarnih izbora.

Kristersson je odbacio dalje razgovore sa Budimpeštom o kandidaturi Švedske, ali je rekao da će biti spreman da se sastane sa Orbanom nakon što mađarski parlament ratifikuje kandidaturu.