Tesline akcije jače nakon posete Elona Muska Pekingu

Tesline akcije jače nakon posete Elona Muska Pekingu

U ponedeljak su akcije Teslinih akcija ojačale nakon što je izvršni direktor proizvođača električnih vozila, Elon Musk, neočekivano posetio Peking tokom vikenda i navodno dobio probno odobrenje za njegov softver za vožnju.

Musk se sastao sa visokim vladinim zvaničnikom u kineskoj prestonici u nedelju, baš kada su domaći proizvođači automobila pokazali svoje najnovije modele električnih vozila na sajmu automobila u Pekingu.

Prema izvorima The Wall Street Journal-a, kineski zvaničnici su rekli Tesli da je Peking probno odobrio plan proizvođača automobila da pokrene svoju softversku funkciju „Full Self-Driving“ ili FSD u zemlji.

Iako se naziva FSD, softver i dalje zahteva ljudski nadzor. Agencija za bezbednost automobila američke vlade istražuje da li je prošlogodišnji opoziv Teslinog sistema za vožnju Autopilot učinio dovoljno da osigura da vozači obrate pažnju na put. Tesla je prijavio još 20 nesreća u kojima je učestvovao autopilot od opoziva, saopštila je Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima.

U popodnevnom trgovanju, akcije Tesle Inc., sa sedištem u Ostinu, Teksas, porasle su za skoro 15% – što je najveći jednodnevni skok od februara 2020. Za godinu do danas, akcije su i dalje pale za 22%.

Tesla se bori sa padom zaliha i usporavanjem proizvodnje. Prošle nedelje, kompanija je saopštila da je njen neto prihod u prvom kvartalu pao za više od polovine, ali je reklamirala noviji, jeftiniji automobil i potpuno autonomni robotaksi kao katalizatore budućeg rasta.

Vedbushov analitičar Den Ajvs nazvao je vest o kineskom odobrenju „domaćim radom“ za Teslu.

„Napominjemo da je Tesla sve podatke koje je prikupila njena kineska flota u Šangaju od 2021. kako to zahtevaju regulatori u Pekingu“, napisao je Ajvs u belešci investitorima. „Ako Musk uspe da dobije odobrenje od Pekinga za prenos podataka prikupljenih u Kini u inostranstvo, to bi bilo ključno za ubrzanje obuke njegovih algoritama za njegovu autonomnu tehnologiju na globalnom nivou.