Sunak: Moramo intenzivirati napore da se obnovi centralna vlada

Sunak: Moramo intenzivirati napore da se obnovi centralna vlada

Četvrt veka od potpisivanja mirovnog sporazuma koji je u velikoj meri okončao nasilje u Severnoj Irskoj, britanski premijer Riši Sunak rekao je da moraju biti intenzivirani napori da se obnovi centralna vlada koja deli vlast u okviru sporazuma, prenosi Rojters.

Potpisan u Belfastu 10. aprila 1998. godine, sporazum na Veliki petak se smatra jednim od najznačajnijih mirovnih sporazuma s kraja 20. veka, kojim se nastoji okončati tri decenije sukoba u kojima je poginulo više od 3.600 ljudi.

Ali mir je pod pritiskom nakon izlaska Britanije iz Evropske unije, a druge političke krize zasjenile su ovonedeljne komemoracije.

Američki predsednik Džo Bajden doleće u Severnu Irsku u utorak da prisustvuje događajima povodom 25. godišnjice sporazuma, što je odraz uloge koju su Sjedinjene Američke Države imale u posredovanju u sporazumu.

„Ovo je sporazum nastao iz partnerstva između britanske i irske vlade i, kao što ćemo videti iz posete predsednika Bajdena ove nedelje, nastavlja da uživa ogromnu međunarodnu podršku naših najbližih saveznika“, rekao je Sunak u saopštenju u ponedeljak.

„Ali što je najvažnije, zasniva se na kompromisu u samoj Severnoj Irskoj. Dok gledamo napred, slavićemo one koji su doneli teške odluke, prihvatili kompromis i pokazali vođstvo – pokazujući hrabrost, istrajnost i političku maštu.

Ljuta zbog trgovinskih pravila nakon Bregzita koja su pokrajinu Severnu Irsku tretirala drugačije od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, Demokratska unionistička partija, najveća probritanska stranka, bojkotovala je vladu koja je podela vlasti koja je centralna za mirovni sporazum za više nego godinu dana.

Prošlog meseca, britanska obaveštajna agencija MI5 povećala je nivo pretnje u Severnoj Irskoj sa domaćeg terorizma na „ozbiljan“ – što znači da se napad smatra veoma verovatnim.

Irski premijer Irish Leo Varadkar obećao je u nedelju da će intenzivirati napore sa Sunakom kako bi se prekinuo politički ćorsokak u pokrajini. Sank je rekao da je vreme da se pozdrave oni koji su obezbedili sporazum iz 1998. i da se razmisli o napretku od tada, ali i da se udvostruče napore.

„Spremni smo da radimo sa našim partnerima u irskoj vladi i lokalnim strankama kako bismo osigurali da institucije ponovo funkcionišu što je pre moguće“, rekao je on. „Ima posla.“