Poljski lider traži od suda da ispita zakon koji je ključan za pomoć EU

Poljski lider traži od suda da ispita zakon koji je ključan za pomoć EU

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je u petak da šalje kontroverzni novi zakon o sudskoj odgovornosti na ustavnu ocenu umesto da ga odbije, jer bi mogao da pomogne da se odmrznu milijarde sredstava Evropske unije namenjenih Poljskoj, prenosi AP.

Brisel je suspendovao isplatu sredstava za oporavak od pandemije Varšavi, rekavši da vladina politika vršenja kontrole nad pravosuđem, posebno preko Vrhovnog suda, krši demokratske principe. EU je pozvala na suštinske promene pre nego što Poljska dobije pristup grantovima i zajmovima u vrednosti od više od 35 milijardi evra. Neke prethodne izmene koje je predložila Poljska nisu išle dovoljno daleko za EU.

Sadašnji zakon ima za cilj da to izmeni, ali odgovor EU tek treba da se čuje.

Duda je rekao u televizijskom obraćanju da razume hitnost stvari, ali da mora da bude siguran da je novi zakon — koji je parlament odobrio u sredu, ali ga kritikuju opozicija i neke sudije — u skladu sa ustavom pre nego što on da svoje odobrenje .

„Uvek sam bio i ostajem pristalica kompromisa“, rekao je Duda.

„Želim da sredstva (oporavak) budu iskorišćena što je pre moguće, jer su potrebna za rast poljske privrede“, rekao je on. „Zato sam odlučio da ne stavim veto na ovaj izmenjeni zakon.

Duda, koji ima ovlašćenja da imenuje sudije, izrazio je rezerve u pogledu novog zakona i upućuje ga najvišem Ustavnom sudu. Sud je u mnogim prilikama podržao zakone koje je predložila vlada, uključujući zakone koji se generalno smatraju kontroverznim.

Nakon višemesečnih pregovora, vlada je predstavila izmene koje su ukinule kontroverzna ovlašćenja Vrhovnog suda da kažnjava i suspenduje sudije, kao jednu od takozvanih „prekretnica“ koje je Poljska pristala da ispuni kako bi dobila sredstva za oporavak.

Duda je tvrdio da slanje zakona sudu neće odložiti napore da se sredstva EU oslobode za Poljsku, jer još uvek postoje druge „prekretnice“ koje treba ispuniti. On je apelovao na sud da reaguje brzo.

Predlog zakona je kritikovan u Poljskoj, uključujući i pravosudne krugove u kojima su neki tvrdili da nije u skladu sa pravnim sistemom zemlje. Ali desničarska vladajuća koalicija insistira da je to kompromis koji bi trebalo da dovede do oslobađanja sredstava, procesa za koji kažu da će trajati mnogo meseci.

Novi propisi pomeraju disciplinske i imunitetne postupke u vezi sa sudijama sa Vrhovnog suda na glavni upravni sud. Oni takođe proširuju mogućnost da strane u sudskom procesu provere nezavisnost i autoritet pravosuđa.

Druge „prekretnice“ koje Poljska treba da ispuni pre nego što fondovi EU budu oslobođeni uključuju nacrt zakona koji bi trebalo da liberalizuje dozvole za postavljanje vetroturbina.