Poljska će poslati diplomatske note svim zemljama EU i NATO u vezi nemačkih reparacija

Poljska će poslati diplomatske note svim zemljama EU i NATO u vezi nemačkih reparacija

Poljska će u sredu poslati diplomatske note svim zemljama EU, NATO-a i Saveta Evrope u vezi sa vojnim reparacijama Nemačke.

Ovo je agenciji PAP izjavio zamenik šefa Ministarstva spoljnih poslova Poljske Arkadijuš Muljarcik, prenosi Evropska pravda.

„Danas će, između ostalog, na moju inicijativu, svim zemljama Saveta Evrope, Evropske unije, zemalja NATO-a, našim ključnim partnerima i prijateljima u svetu biti upućena diplomatska nota u kojoj ćemo obavestiti o našim diplomatsku notu, o opravdanosti ove note, zašto smo je poslali“, rekao je zamenik ministra.

Prema njegovim rečima, pretpostavlja se da će beleška sadržati informacije o nemačkom nepotvrđivanju štete nanete Poljskoj tokom Drugog svetskog rata, nevraćanju opljačkanih umetničkih dela, kulturnih vrednosti, bankarskih sredstava, kao i o neplaćanju odštete poljskim državljanima koji su stradali u posledicama nemačke agresije.

„Nemci ne žele da govore o tome, ne žele da zaključe međunarodni sporazum, a za žrtve nema pravnog sredstva. O tome ćemo sistematski obaveštavati međunarodnu javnost“, rekao je Muljarčik.

On je naglasio da bi nota trebalo da postane sredstvo za objašnjenje međunarodnoj javnosti u svetu, a pre svega diplomatama, političarima, ljudima koji se interesuju za pitanja ljudskih prava, pravnicima iz međunarodnog prava, da je „tema nerešena, da tiče se evropske, međunarodne vladavine prava, ljudskih prava”.

„Želimo da otvorimo međunarodnu diskusiju o stavu Nemačke, o tome kako je Nemačka bila ili nije bila odgovorna za Drugi svetski rat pred Poljskom“, rekao je Mularčik.

Prema njegovim rečima, Nemačka još nije odgovorila na notu Poljske u vezi sa ratnom odštetom.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Poljske uputilo je 3. oktobra diplomatsku notu Berlinu sa zahtevom da se nadoknadi šteta pričinjena tokom Drugog svetskog rata. U dokumentu se navodi da stranke treba da preduzmu mere za „trajno rešavanje posledica agresije i nemačke okupacije 1939-1945“.

Poljska je 1. septembra predstavila izveštaj o reparacijama za vojne gubitke koje je zemlja pretrpela usled nemačke agresije u Drugom svetskom ratu. Poljska procenjuje svoje gubitke na 6,2 triliona zlota (1,32 triliona dolara) i namerava da ubuduće traži ovaj iznos od Nemačke.

Šef vladajuće partije „Pravo i pravda” Jaroslav Kačinjski rekao je da će „borba za reparacije trajati dugo, ali ćemo je dosledno sprovoditi na globalnom nivou”.