Pokrenuta istraga o izdaji novopostavljenog gradonačelnika Melitopolja pod ruskom okupacijom

Pokrenuta istraga o izdaji novopostavljenog gradonačelnika Melitopolja pod ruskom okupacijom

Ukrajinski generalni tužilac pokrenuo je istragu o izdaji protiv Galine Danilčenko, novopostavljene gradonačelnice Melitopolja pod ruskom okupacijom.

Istraga je usledila nakon što je grupa članova Gradskog veća Melitopolja u nedelju uputila pismeno obraćanje u kojem zahteva od generalnog tužioca da pokrene krivični postupak protiv Danilčenka, „zbog visokog krivičnog dela izdaje, zbog pokušaja da se uspostavi okupatorska vlast u Melitopolju”.

Savet je u svom obraćanju optužio Danilčenko, „člana gradskog veća iz Opozicionog bloka“, da je raspustila gradsku vlast i prenela njena ovlašćenja na Odbor narodnih poslanika.

Kancelarija generalnog tužioca saopštila je da je otvorila istragu u saopštenju objavljenom na svom sajtu, optužujući Danilčenko da je „ispunila zadatak koji su joj postavili predstavnici Ruske Federacije“ kada se proglasila za vršioca dužnosti gradonačelnika Melitopolja.

„Najavljujući stvaranje tela koje nije definisano ukrajinskim zakonom, ovog Odbora narodnih poslanika, osumnjičena je pozvala građane Ukrajine na podršku i građane Melitopolja da prestanu da pružaju otpor okupatorskim snagama“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Kako se navodi u saopštenju, istragu i krivični postupak vodiće Služba bezbednosti Ukrajine u Zaporoškoj oblasti.

Na Fejsbuku, ukrajinska generalna tužiteljka Irina Venediktova pohvalila je obraćanje gradskog veća Melitopolja rekavši: „Čula sam te i ponosna sam na tebe“.

Danilčenko je postavljena za gradonačelnika Melitopolja nakon što su izabranog gradonačelnika Ivana Fedorova pritvorili naoružani ljudi u petak. Ubrzo nakon što je priveden, tužilaštvo separatističkog regiona Lugansk koji podržava Rusija optužilo je Fedorova za teroristička dela.

Danilčenko je u nedelju rekala u televizijskom snimku da će „ruski TV kanali“ početi da emituju program u regionu. Ona je tvrdila da „kruži veliki nedostatak pouzdanih informacija“, kao obrazloženje za odluku o emitovanju.