Podrška Ukrajini će biti prioritet češkog predsedavanja Savetom EU

Podrška Ukrajini će biti prioritet češkog predsedavanja Savetom EU

Češko predsedavanje Savetom EU fokusiraće se na pet spoljnopolitičkih prioriteta: Ukrajinu, energetiku, odbranu, ekonomiju i demokratiju.

Ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski predstavio je 21. juna prioritete češkog predsedavanja Savetom EU u drugoj polovini 2022. godine, prenosi Ukrinform.

Kako je naglašeno na sajtu Ministarstva, „podrška teritorijalnom integritetu, posleratnoj obnovi i pomoć Ukrajini biće suštinski prioriteti za spoljne odnose Češkog predsedništva, što se vidi u primerima kao što su smeštaj ukrajinskih izbeglica, organizovanje konferencije o obnovi ili obezbeđenje dovoljna podrška ukrajinskoj kandidaturi za EU.

Češko predsedavanje će se dalje fokusirati na energetiku i ekonomiju. Cilj Predsedništva će biti postepeno okončanje energetske zavisnosti od Rusije i obezbeđenje alternativnih dobavljača energije.

„Pored energetike, želimo da se fokusiramo na novije industrije, odnosno zelenu diplomatiju. Zaštita klime je danas uobičajena stvar Zapada i Evropa ne može da je ignoriše u budućim planiranjima“, rekao je šef češke diplomatije.

Kako je Lipavski primetio, akcije Kremlja su pokazale da moramo povećati troškove odbrane i saradnju između EU i NATO-a i drugih stranih partnera u oblastima kao što su sajber bezbednost i hibridne pretnje.

Štaviše, češko predsedništvo će se fokusirati na podršku civilnom društvu, demokratiji, nezavisnim medijima i jačanju režima međunarodnih sankcija. U okviru evropskih spoljnih poslova, Češka će kroz svoje predsedništvo potvrditi političko jedinstvo protiv Rusije, reviziju politike istočnog susedstva i promovisati širenje EU na Zapadni Balkan, Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju.

Zadatak češkog predsedništva biće da vodi Evropu kroz sadašnja komplikovana vremena izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu, inflacijom i posledicama pandemije.

„Za samo nekoliko dana Češka će preuzeti svoje istorijsko drugo predsedavanje Savetom EU. Za našu spoljnu politiku to će biti jedan od najvažnijih događaja u poslednjih nekoliko godina i ja lično osećam odgovornost što ćemo u ovim turbulentnim vremenima formirati spoljne poslove EU“, rekao je Lipavski.