Otkriven favorit za Džonsonov posao

Otkriven favorit za Džonsonov posao

Ben Volas, sekretar za odbranu u kabinetu odlazećeg premijera Borisa Džonsona, glavni je kandidat za preuzimanje uloge novog lidera Torijevaca, pokazala je brza anketa IouGova u četvrtak.

Volas, koja je u anketi dobila 13 odsto, sledi poslanica Peni Mordaunt (12 odsto), koja je u svojoj karijeri bila državni ministar za trgovinsku politiku i državni sekretar za odbranu i međunarodni razvoj.

Riši Sunak, bivši ministar finansija, čija je protestna ostavka ove sedmice bila jedna od prvih među desetinama zvaničnika Džonsonove vlade, bio je na trećem mestu sa 10%. Među ostalim konzervativcima na listi bili su ministarka inostranih poslova Liz Trus, bivši ministar stanovanja Majkl Gouv i zamenik premijera Dominik Rab, između ostalih.

Anketa je dalje pokazala da je Volas vodio sa udobnom razlikom u svim međusobnim mečevima. Sunak bi bio najbolji sa 30% protiv Volasovih 51%. Utakmica Vallace-Truss-a je izašla na 48% prema 29% u korist Vallacea, sa razlikom od 19 poena. Truss je za dlaku pobedio Mordaunta i takođe bi pobedio Sunaka ili Hunta, pokazala je anketa.

Džonson je podneo ostavku u četvrtak, nakon što je najnoviji u nizu skandala koji su pogodili njegovu vladu u poslednje vreme izazvao pobunu među zvaničnicima Konzervativne stranke. On je rekao da će se pojaviti novi lider koji će nastaviti sa svojim programom, identifikujući Bregzit i podršku Ukrajine među ključnim dostignućima njegovog mandata.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev prokomentarisao je Džonsonov odlazak sa dozom sarkazma, navodeći da su „najbolji prijatelji Ukrajine“ na odlasku u Veliku Britaniju. On je ostavku nazvao „prirodnim ishodom britanske drskosti i nekompetentne politike, posebno na međunarodnom koloseku“.

Oni koji imaju najveće šanse da zamene Džonsona na čelu britanske vlade takođe su bili jastrebovi prema Rusiji. Odnos između dve zemlje značajno se pogoršao poslednjih decenija.