Obnovljeno napajanje u Černobilju

Obnovljeno napajanje u Černobilju

U nuklearnoj elektrani Černobil je obnovljena struja i sada će se sistemi za hlađenje istrošenih nuklearnih sklopova vratiti u normalan rad, a ne iz rezervnog napajanja.

Ovo je u Telegramu izjavio ministar energetike Herman Galuščenko, pres-služba Energoatoma.

,,Danas su, zahvaljujući neverovatnim naporima stručnjaka Ukrenerga, naše nuklearke i električari uspeli da vrate napajanje černobilskoj nuklearnoj elektrani, koju su zauzeli ruski okupatori.

Rizikujući sopstveno zdravlje i živote, naš ukrajinski energetski sektor uspeo je da spreči rizik od moguće nuklearne katastrofe koja preti celoj Evropi.

Sada će sistemi za hlađenje istrošenih nuklearnih sklopova ponovo raditi normalno, a ne iz rezervnog napajanja“, rekao je ministar.

On je naglasio da je „Černobil ukrajinski energetski objekat i nije nam potrebna nikakva pomoć da obezbedimo ili vratimo struju u naše objekte“.

„Da, naši energetičari su zaista heroji, ali je nemoguće obezbediti nuklearnu bezbednost u uslovima vojne agresije.

Zato još jednom apelujem na naše međunarodne partnere, Evropsku komisiju, IAEA, UN, OEBS: pomozite nam da zaštitimo nuklearna postrojenja! Sada je imperativ prisiliti neprijatelja da napusti nuklearnu elektranu i uspostavi demilitarizovanu zonu od 30 kilometara oko ukrajinskih nuklearnih objekata“, dodao je Galuščenko.

Energoatom je dodao da su ukrajinski stručnjaci NEC Ukrenergo završili popravke na liniji 330 kV Lisna-ČNPP i obnovili snabdevanje električnom energijom u nuklearnoj elektrani Černobil i Slavutiču.

Ranije je NEC „Ukrenergo“ potvrdio radove na popravci za obnavljanje snabdevanja električnom energijom beznapojnog mesta Černobilske nuklearne elektrane 9. marta.