Neophodni su smisleni razgovori da bi se Rusija zaustavila u Ukrajini, kaže Zelenski

Neophodni su smisleni razgovori da bi se Rusija zaustavila u Ukrajini, kaže Zelenski

Predsednik Vladimir Zelenski pozvao je u subotu na smislene razgovore sa Rusijom kako bi se zaustavila njena invazija na Ukrajinu, upozoravajući da će Moskvi biti potrebno „nekoliko generacija“ da se oporavi od gubitaka na bojnom polju ako ne preokrene kurs.

Od pokretanja napada 24. februara, ruske trupe suočene sa jakim otporom su uglavnom zaustavljene u svom napredovanju, čak i kada su zadirale u prestonicu Kijev. U želji da povrate zamah, oni su opsadili gradove i uništili urbana područja.

Zapadne sankcije bez presedana koje imaju za cilj izolaciju ruske ekonomije malo su učinile da zaustave ono što predsednik Vladimir Putin naziva „specijalnom operacijom“ za smanjenje vojnih sposobnosti svog suseda i „denacifikovanje“ njene vlade.

Nakon što je Rusija rekla da „steže obruč“ oko ključne luke Mariupolj na Azovskom moru, ukrajinsko ministarstvo odbrane je u petak priznalo da je „privremeno“ izgubilo pristup toj vodenoj površini, koja se povezuje sa Crnim morem i koja će biti veliki gubitak za Ukrajinu.

Ali zapadni zvaničnici kažu da je Rusija podnela velike gubitke sa znacima pada morala među svojim trupama, trend na koji je Zelenski aludirao u video poruci u kojoj je pozvao na obnovu pregovora za okončanje rata.

„Želim da me sada svi čuju, posebno u Moskvi. Došlo je vreme za sastanak, vreme je za razgovor“, rekao je on rano u subotu. „Došlo je vreme da se obnovi teritorijalni integritet i pravda Ukrajine. U suprotnom, gubici Rusije će biti takvi da će vam trebati nekoliko generacija da se oporavite.

Rusija je 2. marta priznala da je skoro 500 njenih vojnika ubijeno, ali od tada nije dala nikakve informacije. Ukrajina kaže da broj sada iznosi više hiljada. Rojters nije u mogućnosti da nezavisno proveri broj umrlih.

Kijev i Moskva su izvestili o izvesnom napretku u razgovorima ove nedelje u pravcu političke formule koja bi garantovala bezbednost Ukrajine van NATO alijanse.

Međutim, Ukrajina je rekla da postoji potreba za hitnim prekidom vatre i povlačenjem ruskih trupa, a obe strane su u petak optužile jedna drugu za odugovlačenje pregovora.

Gradovi u istočnoj Ukrajini izloženi su intenzivnom ruskom granatiranju, a bilo je i noćnih smrtonosnih raketnih napada na Kijev, gde su ukrajinske snage zaustavile kolone trupa izvan grada. Rusija je takođe izvršila dramatične udare tokom protekle nedelje duboko u zapadnoj Ukrajini.

Putin je obećao da će nastaviti invaziju dok ne uspe, obećavajući desetinama hiljada ljudi koji mašu ruskim zastavama na fudbalskom stadionu u Moskvi u petak da će Rusija „apsolutno ostvariti sve naše planove“.

Sjedinjene Države su više puta upozoravale da bi se Rusija mogla obratiti za pomoć Kini, najvećoj sili koja nije osudila napad.

U video pozivu u petak, predsednik Džo Bajden je upozorio kineskog predsednika Si Đinpinga da će biti „posledica” ako Peking pruži „materijalnu podršku” Rusiji u Ukrajini, saopštila je Bela kuća. Rečeno je da je sankcionisanje Pekinga opcija.

Kina i Rusija poriču da Peking razmatra davanje vojne pomoći Moskvi. Kina kaže da želi da vidi kraj sukoba.