Nemački vojni jaz ne može se u potpunosti premostiti do 2030

Nemački vojni jaz ne može se u potpunosti premostiti do 2030

Nemačka vojska ne može u potpunosti da popuni postojeće praznine do 2030. godine, rekao je ministar odbrane Boris Pistorijus, kako Berlin nastoji da obnovi svoje oružane snage nakon ruske invazije na Ukrajinu nakon decenija zanemarivanja, prenosi Rojters.

„Svi znamo da se postojeće praznine ne mogu potpuno zatvoriti do 2030. godine… Biće potrebne godine. Svi su toga svesni“, rekao je Pistorijus u intervjuu za list „Velt am zontag“ objavljenom u subotu.

Već istrošen decenijama nedovoljnog ulaganja od kraja Hladnog rata, Bundesver je u još gorem stanju nego pre godinu dana s obzirom da oružje i municija donirana Ukrajini uglavnom još uvek nisu zamenjeni, kažu stručnjaci.

Pistorijus je odbacio dalje isporuke oružja Ukrajini iz zaliha Bundesvera mimo najavljenih obaveza.

„Iskreno rečeno, kao i druge nacije, imamo ograničen inventar. Kao savezni ministar odbrane, ne mogu sve da odajem“, rekao je on.

Ministar, koji je imenovan ranije ove godine, rekao je da mu je najveći prioritet povećanje budžeta za odbranu kako bi se dostigao cilj potrošnje NATO-a od 2% nacionalne proizvodnje, sa trenutno oko 1,5%.

„Ako se to onda pokrene na kraju (zakonodavnog) perioda, onda bih bio zadovoljan“, dodao je on.

Nemačka takođe planira pomorsku misiju u Indo-pacifičkom regionu sledeće godine i intenzivira svoje partnerstvo sa ključnim zemljama u regionu, kao što su Japan, Australija, Indija, Indonezija, Južna Koreja i Singapur, rekao je on, rekavši da je sloboda kretanja Evrope u morima je bilo „previše izazvano“.