Nemačka i Irska napadaju Borisa Džonsona zbog Severne Irske

Nemačka i Irska napadaju Borisa Džonsona zbog Severne Irske

Boris Džonson je pozvan da odustane od pokušaja da preglasi severnoirski element sporazuma o Bregzitu u snažnoj intervenciji nemačke i irske vlade.

Britanski premijer nastavlja sa novim zakonima koji poništavaju delove Severnoirskog protokola, u pokušaju da ubedi Demokratsku unionističku partiju da se ponovo pridruži sporazumu o podeli vlasti u Stormontu, koji je u limbu od majskih lokalnih izbora.

Promene se odnose na carine, propise, kontrolu subvencija i upravljanje, pitanja koja su razbesnela neke sindikalije u Severnoj Irskoj.

U zajedničkom saopštenju u nedelju, irski ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni i njegova nemačka koleginica Analena Berbok upozorili su da „nema pravnog ili političkog opravdanja“ za taj potez.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus napisala je prošle nedelje za Fajnenšel tajms da protokol podriva Sporazum na Veliki petak iz 1998. godine, kojim je okončano tri decenije sektaškog nasilja. Truss je tvrdio da je neophodno koristiti zakonodavstvo da bi se „popravili specifični problemi“ u protokolu — uz zadržavanje drugih elemenata — na način koji je „neophodan i zakonit“.

Ali EU je signalizirala da bi Britanija mogla završiti u trgovinskom ratu sa blokom ako ne odstupi od plana da pokida sporazum.

U svom odgovoru, Berbok i Koveni su rekli da je britanska vlada pristala na protokol pre dve godine nakon „dugih i teških pregovora“. Prema njegovim uslovima, Severna Irska ostaje na jedinstvenom tržištu EU za robu, ali se sprovode provere na pošiljkama koje u Severnu Irsku ulaze iz Velike Britanije.

Od tada je EU već dala teren tako što je iznela predloge za pojednostavljenje kretanja robe između Velike Britanije i Severne Irske i promenila sopstvene zakone kako bi rešila probleme oko snabdevanja lekovima.

Beerbock i Covenei su tvrdili u članku Observer da je britanska vlada odlučila da se ne uključi u dobroj veri sa predlozima. „Umesto puta partnerstva i dijaloga, izabrala je unilateralizam“, napisali su. „Ne postoji pravno ili političko opravdanje za jednostrano kršenje međunarodnog sporazuma sklopljenog pre samo dve godine.

Donošenje novog zakona ne bi rešilo izazove, već bi samo stvorilo novi set neizvesnosti, upozorili su oni.

U kritici DUP-a, istakli su i da su na majskim izborima za skupštinu Severne Irske 52 od 90 izabranih poslanika podržala protokol.

Čini se da Nemačka podržava zaoštravanje pristupa EU prema pokušajima Britanije da razvodni protokol Severne Irske.

Čitanje Saveta za opšte poslove EU od 23. juna, u koji je uvideo Fajnenšel tajms, sugeriše da je Nemačka bila među nekoliko zemalja koje su tvrdile da su akcije Velike Britanije „jasno i nesporno kršenje njenih međunarodnih obaveza“.

Iako je Nemačka pozvala Evropsku komisiju da „ostane mirna i usvoji postepen pristup“, ona je takođe podvukla potrebu da se pripremi za „sve potencijalne scenarije“ i zadrži sve opcije na stolu.