NATO će sutra odlučivati o pristupanju Švedske i Finske Alijansi

NATO će sutra odlučivati o pristupanju Švedske i Finske Alijansi

Lideri NATO-a bi u sredu trebalo da donesu zvaničnu odluku da pozovu Finsku i Švedsku da se pridruže Alijansi nakon što Turska ukine veto.

Kako javlja dopisnik „Evropske istine“, ovo je na brifingu u utorak izjavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Sutra će saveznički lideri odlučiti da pozovu Finsku i Švedsku da se pridruže NATO-u i postanu članice Alijanse“, rekao je on.

Generalni sekretar je podsetio da svaka zemlja tada mora da ratifikuje pristupni protokol da bi proširenje NATO stupilo na snagu.

„Apsolutno sam uveren da su, s obzirom na snažne obaveze sadržane u trojnom memorandumu, koji su tek nedavno potpisali predsednici Finske, Švedske i Turske, vrata (NATO) otvorena i da će se pridruživanje Švedske i Finske zaista dogoditi. “, dodao je Stoltenberg.

Podsetimo, Turska je posle razgovora u Madridu preko generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga u utorak pristala da deblokira prijem Švedske i Finske u NATO.

Memorandum o razumevanju između Turske, Švedske i Finske, potpisan u utorak, sadrži posvećenost borbi protiv terorističkih organizacija i deblokiranju izvoza oružja u Ankaru.

Švedska i Finska su u maju podnele zahtev za ulazak u NATO. Svih 30 država članica mora da pristane na pridruživanje, ali Turska je sve vreme pretila da će staviti veto.