Nemačka: Ostavke „levičara“ zbog sporova oko Rusije

Nemačka: Ostavke „levičara“ zbog sporova oko Rusije

Dvojica istaknutih članova nemačke Levice podneli su ostavke nakon što je bivši lider te stranke održao govor u kome je pozvao na ukidanje „fatalnih sankcija” Rusiji i početak pregovora sa Ruskom Federacijom, piše „Evropska istina“.

Bivši poslanik u Evropskom parlamentu i član parlamenta Fabio de Masi najavio je odlazak iz stranke u utorak. U ponedeljak je njegov partijski kolega Ulrih Šnajder učinio isti korak.

Krajem prošle nedelje pred nemačkim parlamentom govorila je bivša liderka stranke Sara Vagenkneht. Ona je optužila vladu da vodi „ekonomski rat bez presedana“ protiv Rusije i pozvala na prekid „fatalnih ekonomskih sankcija“ i razgovore sa Moskvom o obnavljanju uvoza gasa.

Izjave Vagenknehtove izazvale su talas kritika, uključujući i njenu stranku.

„To što je frakcija Levice dozvolila Vagenknehtovoj da govori, a ono što je tada proklamovala, a trebalo je da se zna, već je bilo previše. Ja sam napustio stranku“, rekao je Ulrih Šnajder.

De Masi je rekao da debata o govoru nije bila presudna u njegovoj odluci jer je trajala dugo vremena. Prema njegovim rečima, stranka je trebalo da razvije stav koji bezuslovno osuđuje Putinov rat, fokusirajući se na posvećenost međunarodnom rešenju rata u Ukrajini. Ali, kaže de Masi, produktivna debata u stranci izgleda nemoguća.

Lideri stranke Janin Visler i Martin Širdevan kritikovali su činjenicu da neke odredbe Vagenknehtovog govora nisu u skladu sa usaglašenim stavovima stranke.

Vagenknehtove pristalice u partiji su je, naprotiv, podržavale. Debata se nastavlja do danas.

U međuvremenu, nemački kancelar Olaf Šolc uverava da se zemlja pripremila za prekid isporuke gasa Rusiji.

Ranije su baltičke države pozvale Nemačku da ne popusti pred ruskim gasnim ucenama.